UZNEMIRUJUĆE UPOZORENJE CIA: Nikako NIJE DOBRO!
Ilustracija, Foto: Profimedia

užas

UZNEMIRUJUĆE UPOZORENJE CIA: Nikako NIJE DOBRO!

Američke tajne službe trenutno pretpostavljaju da će teroristima Al-Kaide biti potrebno između jedne i dve godine da vrate sposobnost da ugroze SAD

Objavljeno: 20:45h

U Avganistanu, nakon povlačenja zapadnih trupa i uspona talibana, ne samo da su ugrožena ljudska prava, već se i opasnost od terorizma ponovo povećava, saopštile su američke obaveštajne agencije.

- Teroristička organizacija za koju se dugo verovalo da je prevaziđena mogla bi da ima korist od novih vladara u Avganistanu i pripremi se za strašne napade uz državnu podršku u budućnosti - saopštio je Dejvid Kohen, zamenik direktora američke obaveštajne službe CIA-e.

On je dodao da već vide neke znakove mogućeg premeštanja Al-Kaide u Avganistan.

- Pokreti su još na početku, ali biće veoma blizu - upozorio je on.

Prema pisanju Wall Street Journala, američke tajne službe trenutno pretpostavljaju da će teroristima Al-Kaide biti potrebno između jedne i dve godine da vrate sposobnost da ugroze SAD.

Avganistan
foto: Profimedia

Dok je američki državni sekretar Entoni Blinken u utorak na raspravi u američkom Senatu uveravao da Al-Kaida trenutno nije u mogućnosti da izvede napade na SAD iz Avganistana, neki republikanci oštro su kritikovali njega i predsednika Džoa Bajdena (78), prenosi Bild.

Republikanski senator Ted Kruz uglavnom je osudio odluku Pentagona da napusti vazduhoplovnu bazu Bagram kod Kabula i tamo ostavi vojnu opremu.

- Oprema je pala u ruke talibana. Videćemo kako će američka krv biti prolivena zbog ovih grešaka - upozorio je Kruz demokrate.

Podsetimo, bivši američki predsednik Donald Trump (75) takođe je želeo da povuče trupe iz Avganistana ove godine i to tri meseca ranije nego što je to konačno učinio Bajden.

Povratak Al-Kaide u Avganistan u "sigurno utočište", kako ga zovu stručnjaci za terorizam, bio bi užas za zapadni svet. Ili bi Evropa i SAD morale da prihvate da će islamisti imati područje u kom će moći da se povlače i planiraju napade, kao što su to činile do 2001. godine, ili će morati ponovo vojno da intervenišu u Avganistanu.

Ova odluka bi posebno mogla da uzdrma, već narušene odnose sa Rusijom i Kinom, koje su već izjavile da će priznacti talibane kao novu legitimnu vlast u zemlji.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.