KORONA MOŽE DA SE PRENESE ISPUŠTANJEM GASOVA? Mediji objavili naizgled neverovatnu vest, ali DOBRO PROČITAJTE OVO!
Može biti opasno, Foto: Profimedia

ŠTA SE DEŠAVA?

KORONA MOŽE DA SE PRENESE ISPUŠTANJEM GASOVA? Mediji objavili naizgled neverovatnu vest, ali DOBRO PROČITAJTE OVO!

Kinezi su upozorili da, ako inficirani pacijent ne nosi pantalone, i ispusti veću količinu gasa, onda neko drugi - ako je udahnuo taj gas - može biti izložen riziku od transmisije

Objavljeno: 15:53h

Moguće je da se koronavirus prenosi i ispuštanjem vetrova, piše engleski Telegraph, a prenosi The Sun.

Kako piše ovaj list, neki vladini zvaničnici su u privatnom razgovoru ukazali na postojanje dokaza da virus može da se prenosi preko gasova koji se ispuštaju iz stomaka, u zatvorenim prostorima kao što su toaleti.

Jedan vladin ministar je navodno rekao za The Telegraph da su čitali "kredibilne stvari o tome" iz drugih država širom sveta.

Oni tvrde da postoje dokazi o "povezanosti slučajeva pojedinaca iz zajedničkog toaleta u Australiji".

Takođe, prenosi Telegraph, postoje "dobro dokumentovani slučajevi prenošenja bolesti preko kanalizacionih cevi u Hong Kongu kad su odvodne cevi bile presušile".

Međutim, zvanični naučnici vlade nisu potvrdili ove spekulacije.

Portparol premijera Velike Britanije rekao je da "nije upoznat sa tim da virus može da se prenosi na ovaj način".

- Stalno razmatramo najnovije naučne dokaze - dodao je.

Podsetimo, testovi su pokazali da koronavirus može da se nađe u izmetu, ali je rizik širenja virusa na ovaj način umanjen nošenjem donjeg rublja i odeće, koji se ponašaju kao filteri koji zaustavljaju štetne čestice, na isti način kao što to radi maska za lice.

Prošlog maja, australijski lekar Endi Tag je ukazao na teoriju da ispuštanjem gasova može da se prenosi koronavirus, posle analize testova pacijenata.

On je rekao da su virusi prisutni u izmetu čak 55 odsto pacijenata koji imaju Kovid-19.

- SARS-CoV-2 može da se detektuje u izmetu, i detektovan je kod asimptomatskih zaraženih i 17 dana posle izlaganja. Možda može i da se prenosi ispuštanjem gasova, potrebno je više dokaza - napisao je Tag tada.

Ranije u toku pandemiji, kineski Centar za kontrolu i prevenciju zaraza je objavio da bi pantalone trebalo da budu efikasna barijera protiv ispuštanja gasova kao prenosioca koronavirusa. Oni su rekli da je malo verovatno da se korona prenosi na ovaj način ako se nose pantalone.

Međutim, oni su upozorili da, ako inficirani pacijent ne nosi pantalone, i ispusti veću količinu gasa, onda neko drugi - ako je udahnuo taj gas - može biti izložen riziku od transmisije.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/The Telegraph/The Sun)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.