ZABRINUTOST NAUČNIKA: Otkriveno 28 novih virusa na Tibetu
Ilustracija, Foto: Profimedia, Ilustracija

evoluirali tokom vekova

ZABRINUTOST NAUČNIKA: Otkriveno 28 novih virusa na Tibetu

Topljenje leda izaziva zabrinutost

Objavljeno:

Naučnici su pronašli 28 virusa, dosad nepoznatih, u uzorcima leda koje su prikupili iz glečera na Tibetanskoj visoravni, a bili su zaleđeni proteklih 15.000 godina.

Otkrića su objavljena u naučnom magazinu “Microbiome”, a cilj im je da se razume kako su virusi evoluirali tokom vekova.

Vođa studije Ži-Ping Žong, istraživač sa Univerziteta u Ohaju i Klimatskog istraživačkog centra, rekao je da su se ovi glečeri postepeno formirali, a zajedno sa prašinom i gasovima veoma veliki broj virusa se takođe “uskladištio” u ledu.

Kako se navodi, istražena su jezgra sa ledene kape Gulija, na zapadu Kine 2015. godine. Ledena jezgra su sakupljena na visini najmanje 6.000 metara iznad nivoa mora. Naučnici su otkrili da je led bio oko 15.000 godina star i da ima genetske kodove 32 zarobljena virusa. Iako su 4 virusa mogla da budu identifikovana, najmanje 28 ih je potpuno nepoznato čovečanstvu.

Ovaj zadivljujući pogled na organizme iz davne prošlosti Zemlje otkriva nam istoriju drevnih ekosistema, uključujući i detalje okoline u kojoj su postojali. Međutim, topljenje leda izaziva zabrinutost jer se u njemu nalaze i virusi koji se možda vraćaju da bi nas ponovo proganjali, prenosi portal Sajens alert.

– Otapanje leda neće dovesti samo do oslobađanja tih drevnih, arhiviranih mikroba i virusa, već će ih u budućnosti pustiti u naše okruženje – pišu istraživači u studiji.

Zahvaljujući novim metagenomskim tehnikama i novim metodama za održavanje sterilnih uzoraka jezgra leda, istraživači pokušavaju bolje da razumeju šta tu tačno leži skriveno.

(Espreso / 24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.