INSTAGRAM DELI KORISNIČKE PODATKE U REKLAMNE SVRHE? Popularna aplikacija na samom vrhu liste! (FOTO)
Prikupljanje korisničkih podataka, Foto: Profimedia

DRUŠTVENA MREŽA

INSTAGRAM DELI KORISNIČKE PODATKE U REKLAMNE SVRHE? Popularna aplikacija na samom vrhu liste! (FOTO)

Prošle godine, Epl je malo olakšao potrošačima da shvate kakvu vrstu podataka aplikacije prikupljaju i kako se ti podaci koriste

Objavljeno:

Svi smo to iskusili: jedne sekunde gledate pregled proizvoda na Jutjubu, a nakon toga vidite taj isti oglas na Instagramu. Iako se još uvek čini da je na delu neka vrsta mračne magije, do sada smo se već prilično navikli - iako postoje slučajevi kada to izgleda pomalo sablasno, posebno kada ste sigurni da ste razgovarali o proizvodu ili ga pomenuli u ličnoj poruci.

Istina je u tome što aplikacije i veb lokacije koje koristimo prikupljaju ogromne količine podataka o nama, i u mnogim slučajevima, ti podaci se prosleđuju trećoj strani. To se naravno ne bi smelo dogoditi bez dozvole, zbog čega obično moramo da pristanemo na dugačku listu uslova i pravila pre upotrebe aplikacije. (I iskreno, kada ste poslednji put zapravo pročitali pre nnego što ste klinkuli na da?)

Prošle godine, Epl je malo olakšao potrošačima da shvate kakvu vrstu podataka aplikacije prikupljaju i kako se ti podaci koriste. Kompanija je predstavila oznake privatnosti za aplikacije u svom "App Store", kategorizujući lične podatke u 14 kategorija, od lokacije stanovnika do kupovine, istorije pretraživanja i pregledanja i kontakt podataka.

"pCloud", provajder sigurnog oblaka, koristio je ove podatke za analizu brojnih popilarnih aplikacija u pogledu njihovog prikupljanja i deljenja korisničkih podataka. Kao što pokazuje grafikon, Instagram će najverovatnije deliti vaše lične podatke sa trećim licima u reklamne svrhe. Popularna aplikacija deli podatke iz 11 od 14 kategorija sa trećim licima, stavljajući je ispred Fejsbuka koji zanimljivo deli manje podataka sa spoljnim oglašivačima.

Infographic: Personal Data: Instagram Is a Real Tattletale | Statista You will find more infographics at Statista

Bonus video:

00:50

VAKCINIŠIMO SE BUDIMO ODGOVORNI: Zorana Mihajlović

(Espreso/statista.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.