PREUZETA KONTROLA NAD POZNATIM ZATVOROM! Policajci uleteli među KRIMINALCE, sudbina najozloglašenijeg NEPOZNATA
Zatvor u Venecueli, Foto: YURI CORTEZ / AFP / Profimedia

turbulentno u venecueli

PREUZETA KONTROLA NAD POZNATIM ZATVOROM! Policajci uleteli među KRIMINALCE, sudbina najozloglašenijeg NEPOZNATA

Venecuelanske vlasti ponovo su preuzele kontrolu nad najpoznatijim zatvorom u Venecueli - Tokoron

Objavljeno: 10:12h

Venecuelanske vlasti ponovo su preuzele kontrolu nad najpoznatijim zatvorom u Venecueli Tokoron, koji je bio potpuno pod kontrolom kriminalaca. Angažovano je oko 11.000 pripadnika policije, i desetine oklopnih vozila, kako bi vlasti ponovno preuzele kontrolu nad zatvorom Tocoron. Zatvor je sada potpuno ispražnjen, a oko 2.500 zatvorenika prebačeno u druge zatvore.

Zatvor je kontrolisala banda Tren de Aragua, koja je raširila svoje pipke širom Venecuele i još najmanje osam zemalja Latinske Amerike. Prema istrazi koju je sprovela venecuelanska novinarka Rona Riskez, koju je intervjuisao AFP, policija je do sada ostajala napolju, a upravljanje zatvorom bilo je u rukama bande koja je iznuđivala zatvorenike, ali nudila neobične usluge.

Prema pisanju lokalnih medija, zatvorenici su mogli slobodno da šetaju po zatvoru, koji je imao sadržaje nalik hotelskim, uključujući bazen, noćni klub, mini zoološki vrt, sale, sportske terene, kao i mogućnost klađenja. Venecuelanska vlada je u saopštenju za javnost pozdravila "uspešnu" operaciju i "apsolutnu kontrolu nad zatvorom Tokoron". Policija je oko 7 sati upala u zatvor, bacajući "granate" i pucajući. Operacija je trajala dvadesetak minuta, a zvanični izveštaj za sada nije mogao da se dobije.

1 / 2 Foto: YURI CORTEZ / AFP / Profimedia

Nekoliko uhapšenih iskoristilo je zbrku da pobegne, navodi policijski izvor. Sudbina vođe Tren de Aragve, Hektora Gerera Floresa, poznatog kao "Nino Gerero" (dete ratnik), koji je služio 17-godišnju kaznu zatvora zbog ubistva i trgovine drogom, nije poznata.

Banda Tren de Aragua, koja navodno broji oko 5.000 kriminalaca, pojavila se 2014. godine i bavi se "klasičnim" mafijaškim poslovima: kidnapovanjem, pljačkom, drogom, prostitucijom, iznudom. Istraživački centar InSight Crime tvrdi da se grupa bavi i krijumčarenjem migranata, a svoj uticaj je proširila i na druge aktivnosti, neke legalne, ali i na pranje zlata i ilegalno rudarenje.

Bonus video:

01:00

ZATVOR SA BRUTALNIM USLOVIMA U KOJEM SU HRVATSKI HULIGANI! Olivera Ćirković otkrila: To je logor, 23 sata u ćeliji bez prozora

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.