OVO JE NAJTUŽNIJI PENZIONER NA SVETU: Sedi sam u mraku jer nema za struju i svako veče ostavlja poruku! (VIDEO)
Džon Foster, Foto: Printscreen/Channel 4/Britain's forgotten pensioner

PRETUŽNO

OVO JE NAJTUŽNIJI PENZIONER NA SVETU: Sedi sam u mraku jer nema za struju i svako veče ostavlja poruku! (VIDEO)

Ovaj 76-godišnjak iz Sunderlanda živi sam u kući koju je nekada delio sa svojim roditeljima, dvoje braće i sestara

Objavljeno:

Penzionisani radnik u brodogradilištu Džon Foster (76) živi sam jer je sva njegova porodica preminula, a sada je za Channel 4 ispričao svoju tužnu životnu priču, prenosi Slobodna Dalmacija.

On, naime, svako veče ostavlja na stolu svoju poruku u slučaju da umre i stavlja tetrapak s mlekom kraj vrata da se ohladi jer tako štedi na računima za struju.

Foster se pojavio u emisiji "Britain‘s Forgotten Pensioners" (Britanski zaboravljeni penzioneri prevelo bi se kod nas), gde je priznao da je isključio svoj prazan frižider i da noću sedi u mraku kako bi uštedeo jer nema kako struju da plati.

Najtužniji penzioner
foto: Printscreen/Channel 4/Britain's forgotten pensioner

Ovaj 76-godišnjak iz Sunderlanda živi sam u kući koju je nekada delio sa svojim roditeljima, dvoje braće i sestara, a novinarima je ispričao svoju svakodnevnu borbu s izolacijom, finansijskim pritiscima uzrokovanim sve većim troškovima života.

"Potpuno sam sam. Negde više nemam nikakvih živih rođaka, samo sam ja još preostao, to je to. Samo postojim", govori u emisiji dok se prikazuju kadrovi u kojima postavlja svoju poruku na sto, u slučaju da umre tokom noći.

"Počeo sam to da radim nakon što mi je sestra umrla. Nemam porodicu, svi su već umrli, tako da niko to ne bi mogao da uradi neko umesto mene. Ako bilo ko uđe u kuću kad odem s ovog sveta, to će biti prva stvar koju će videti. Telefoniraće pogrebnicima, oni će izaći na teren i sve će se lako rešiti", objašnjava 76-godišnjak.

Penzioner je objasnio da mu je brat rudar preminuo četiri dana pre 41. rođendana, dok mu je sestra umrla pre pet godina. U međuvremenu su mu majka i otac umrli u razmaku od 27 sati.

"Nemam porodicu nikad nisam bio u braku, nemam dece. Ako izgubite jednog ili dva člana porodice, to je samo po sebi loše, ali ako izgubite baš sve, potpuno ste sami i to je onda noćna mora", govori Foster i dodaje: "Ne mogu verovati da sam zadnji ostao. To mi ne ide u glavu, ne možete se na to nikako naviknuti."

U dokumentarcu se pojavljuje i Karen Noble, iz lokalne organizacije, koja pomaže Fosteru da ostvari određene benefite kao penzioner kako bi mogao da podmiri troškove režija i hrane.

Ona je uspela da mu osigura dodatnih 131,25 funti svake sedmice, za koje ovaj penzioner nije niti znao da ima pravo na njih.

"Sada dobijam puno više novca, na koji sam imao pravo nekoliko godina, ali to nisam uopšte znao", govori Foster, koji je sretan što sada može priuštiti odlazak u kupovinu i ne mora se više oslanjati na britanske banke hrane.

"Znam da je puno tih informacija dostupno online, ali svi znamo da stariji ljudi ne koriste internet. Što se tiče Džona, da je neko seo s njim kad mu je preminula sestra i kad je ostao sam, shvatio bi da mu je potrebna dodatna podrška. No to niko nije uradio, pa se pitam čija je to odgovornost i kako ćemo to rešiti? Šokirana sam da imamo 76-godišnjeg muškarca koji je 10 godina mogao primati dodatnu naknadu, a niko je nije ubirao", rekla je Noble, prenosi Daily Mail.

09:11

TUŽNO! 2 BRATA I SESTRA ŽIVE U KUĆI STAROJ 100 GODINA! Pacovi i zmije im ulaze kroz zidove OBEĆALI IM NOV DOM, PA IH PREVARILI

(Espreso/Telegraf.rs/Daily Mail)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media