EVO ŠTA TAČNO PIŠE U DOKUMENTU KOJI JE PUTIN ODOBRIO: Amerika će biti VAN SEBE, otkriveni SVI DETALJI
Vladimir Putin, Foto: Printscreen, Profimedia

POTPISAN UKAZ

EVO ŠTA TAČNO PIŠE U DOKUMENTU KOJI JE PUTIN ODOBRIO: Amerika će biti VAN SEBE, otkriveni SVI DETALJI

U dokumentu se navodi i da Rusija nastoji da obezbedi bezbednost podjednako za sve države na osnovu principa reciprociteta

Objavljeno: 14:22h

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz, koji se određuje novi koncept spoljne politike Ruske Federacije.

U tom dokumentu, koji je objavljen na zvaničnim internet stranicama stoji da Rusija sme da upotrebi oružane snage da odbije i spreči napad na sebe ili svoje saveznike.

"Uvodi se teza o upotrebi Oružanih snaga za odbijanje ili sprečavanje oružanog napada na Rusiju i njene saveznike. Time nedvosmisleno izjavljujemo da ćemo braniti pravo ruskog naroda na postojanje i slobodan razvoj", rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Sergej Lavrov
Sergej Lavrovfoto: EFE/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY

Takođe, u dokumentu se navodi da će Ruska Federadcija dati prioritet "eliminisanju ostataka dominacije SAD u svetu, stvaranju uslova za napuštanje hegemonističkih ambicija".

"Kako bi se olakšalo prilagođavanje svetskog poretka u realnosti multipolarnog sveta, Rusija namerava da kao prioritet stavi eliminisanje ostataka dominacije SAD i drugih neprijateljskih država u svetskim poslovima i stvaranje uslova za napuštanje bilo koje države od neokolonijalnih i hegemonističkih ambicija“, navodi se u dokumentu.

U dokumentu se navodi i da Rusija nastoji da obezbedi bezbednost podjednako za sve države na osnovu principa reciprociteta.

Navodi se i da će Rusija aktivno razvijati saradnju sa svojim saveznicima.

Vladimir Putin i Si Đinping
Vladimir Putin i Si Đinpingfoto: EPA-EFE/ALEXEY MAYSHEV / SPUTNIK /

"Rusija namerava da aktivno razvija saradnju u svim oblastima sa svojim saveznicima i partnerima, da zaustavi pokušaje neprijateljskih zemalja da spreče takvu saradnju“, navodi se u dokumentu.

Ističe se i da "Moskva smatra kurs SAD glavnim izvorom rizika za svoju bezbednost i međunarodni mir".

"Rusija smatra američki kurs glavnim izvorom antiruske politike i rizika za svoju bezbednost, međunarodni mir i uravnotežen i pravičan razvoj čovečanstva“, navodi se u dokumentu.

Navodi se i da će Rusija posvetiti posebnu pažnju "otklanjanju preduslova za pokretanje globalnog rata i rizika od upotrebe nuklearnog oružja".

"U cilju održavanja i jačanja međunarodnog mira i bezbednosti, Ruska Federacija namerava da prioritetnu pažnju posveti obezbeđivanju strateške stabilnosti, eliminisanju preduslova za pokretanje globalnog rata, opasnosti od upotrebe nuklearnog i drugih vrsta oružja za masovno uništenje", piše u dokumentu.

Vladimir Putin
Vladimir Putin foto: Profimedia

Osim toga, Rusija će dati prioritet formiranju obnovljene arhitekture međunarodne bezbednosti, sprečavanju i rešavanju međunarodnih i unutrašnjih oružanih sukoba, suprotstavljanju transnacionalnim izazovima i pretnjama u određenim oblastima međunarodne bezbednosti.

U dokumentu stoji i da će Rusija braniti svoje pravo na postojanje svim raspoloživim sredstvima.

"Kao odgovor na neprijateljske akcije Zapada, Rusija namerava da brani svoje pravo na postojanje i slobodan razvoj svim raspoloživim sredstvima“, navodi se u dokumentu.

U njemu se ističe da će "kreativna energija Ruske Federacije biti koncentrisana na geografske vektore njene spoljne politike, koji imaju očigledne izglede u smislu proširenja uzajamno korisne međunarodne saradnje“.

"Sprečićemo neprijateljske akcije Zapada"

U dokumentu piše i da će Rusija štititi svoje nacionalne interese, stvarajući uslove za prekid neprijateljskih akcija evropskih zemalja.

Ističe se da "većina evropskih država vodi agresivnu politiku prema Ruskoj Federaciji koja ima za cilj stvaranje pretnji po bezbednost i suverenitet zemlje, dobijanje jednostranih ekonomskih prednosti, podrivanje unutrašnje političke stabilnosti i narušavanje duhovnih i moralnih vrednosti tradicionalnih za Rusiju, stvarajući prepreke saradnji između Rusije i njenih saveznika i partnera.

"Ruska Federacija namerava da dosledno štiti svoje nacionalne interese, pridajući prioritetnu pažnju smanjenju i neutralisanju pretnji bezbednosti, teritorijalnom integritetu, suverenitetu, tradicionalnim duhovnim i moralnim vrednostima i društveno-ekonomskom razvoju Rusije, njenih saveznika i partnera iz neprijateljskih evropskih država, Severnoatlantskog saveza, Evropske unije i Saveta Evrope“, navodi se u konceptu.

Rusija takođe, kako sledi iz dokumenta, planira da "stvori uslove za prestanak neprijateljskih akcija evropskih država i njihovih udruženja, potpuno odricanje ovih država i njihovih udruženja od antiruskog kursa (uključujući mešanje u unutrašnje stvari Rusije).

Osim toga, zemlja će, na osnovu koncepta, formirati novi model koegzistencije sa evropskim državama, koji će obezbediti siguran, suveren i progresivan razvoj Rusije, njenih saveznika i partnera, trajni mir u evropskom delu Evroazije, uključujući uzimajući u obzir potencijal multilateralnih formata, uključujući Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju.

Bonus video:

04:10

RUSIJA BEZ NOVIH 600.000 VOJNIKA NE MOŽE DA POBEDI?! Stručnjaci objasnili zašto prednost u vojnoj tehnici nije dovoljna

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.