EVO KOLIKO BISTE ZARADILI DA STE ULOŽILI 1.000 DOLARA U KOKA-KOLU KADA I VOREN BAFET: Kupali biste se u LUKSUZU
Voren Bafet, Foto: AP

bogatstvo

EVO KOLIKO BISTE ZARADILI DA STE ULOŽILI 1.000 DOLARA U KOKA-KOLU KADA I VOREN BAFET: Kupali biste se u LUKSUZU

Da ste uložili u akcije Koka-Kole po istoj ceni i u istom trenutku kada je i Berkšir Hatavej danas biste živeli na visokoj nozi

Evo koliko biste zaradili da ste uložili 1.000 dolara u Koka-Kolu kada i Voren Bafet

Objavljeno:

Decenijama, gigant u proizvodnji pića Koka-Kola je glavni holding u portfelju Berkšir Hataveja, kompanije kojom rukovodi čuveni investitor Voren Bafet.

Bafet i Berkšir Hatavej su 1988. godine napravili senzaciju kupovinom deonica Koka-Kole. Do kraja godine, Berkšir Hatavej posedovao je ukupno 14.172.500 deonica po prosečnoj ceni od 41,81 dolara.

“Te 1988. godine kupili smo, između ostalog, deonice Koka-Kole. I dalje očekujemo da će njihova vrednost trajati dugo. Zapravo, kada posedujemo deonice velikih kompanija sa izvanrednim menadžmentom, verovatno ćemo imati udeča zauvek”, poručio je Bafet.

Dolar
Dolarfoto: Profimedia

Kompanija sada poseduje 400 miliona deonica Koka-Kole, što čini oko 8,5 odsto njenog portfelja. Berkšir Hatavej poseduje preko devet odsto deonica Koka-Kole.

Ulaganje 1.000 dolara u Koka-Kolu

Ulaganje 1988. godine označilo je veliki poduhvat za ovu kompaniju.

Da ste uložili u akcije Koka-Kole po istoj ceni i u istom trenutku kada je i Berkšir Hatavej danas biste živeli na visokoj nozi.

Ulaganje od 1.000 dolara značilo je kupovinu 23,92 deonice Koka-Kole. Podela deonica koja je potom nastupila, pretvorila je investiciju od 1.000 dolara u 382,72 deonice.

Piće bogatstva
Piće bogatstvafoto: Profimedia

Danas bi investicija od 1.000 dolara vredela 23,32 hiljade dolara, na osnovu cene od 60,95 dolara, u trenutku kada pišemo tekst, ne uključujući dividende.

Investicija bi, dakle, porasla za neverovatnih 2.232,7 odsto u poslednje 33 godine, što predstavlja prosečan godišnji prinos od 67,7 procenata.

Legendarni investitor je dokazao da su deonice koje je njegova firma kupila ostvarile dobar povrat ulaganja.

Bonus video:

17:48

INVESTICIJA U KRAGUJEVCU JE SAMO POČETAK ERE ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA U SRBIJI Treba da posebno obratimo pažnju na JEDNU VAŽNU STVAR

(Espreso/ Investitor)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.