JEZIVA LEGENDA O CRKVI SVETE MARIJE OD KOJE ĆE VAM SE DIĆI KOSA NA GLAVI: Na ovom mestu je ĐAVO POBEDIO?!
Đavo, Foto: EPA/MIGUEL GUTIERREZ

UŽAS

JEZIVA LEGENDA O CRKVI SVETE MARIJE OD KOJE ĆE VAM SE DIĆI KOSA NA GLAVI: Na ovom mestu je ĐAVO POBEDIO?!

Sa kolena na koleno se prenela priča da je ovo pakleno stvorenje provalilo kroz vrata crkve dok su se meštani molili da njihove domove poštedi snažna oluja u noći 4. avgusta te godine

Objavljeno:

Bungej je naizgled mirni i idilični gradić u Engleskoj, ali je takođe i “prestonica satanista” koju “proganja čudovište iz pakla”. Ovu reputaciju je “zacementirao” poslednji popis iz 2021. po kojem se od 8.500 stanovnika njih 70 klanja đavolu.

To je 100 puta više od nacionalnog proseka u odnosu na ukupan broj ispitanika, što je iznenadilo i crkvene i opštinske zvaničnike, mada su priznali da za sada nemaju saznanja o žrtvovanju životinja.

Drugi razlog za neslavnu reputaciju je jeziva legenda o crnom psu zvanom “Blek Šak” (Black Shuck), za kojeg se veruje da je oličenje đavola i koji je navodno terorisao tamošnje vernike u Crkvi Svete Marije davne 1577. godine.

Sa kolena na koleno se prenela priča da je ovo pakleno stvorenje provalilo kroz vrata crkve dok su se meštani molili da njihove domove poštedi snažna oluja u noći 4. avgusta te godine. Onda je čudovište rastrglo jednog muškarca i dečaka, baš u trenutku kada se zvonik crkve urušio kroz krov.

Prema legendi je crni pas iste noći ubio još dvoje ljudi u Crkvi Svete Trojice u mestu Blajtburgu, ostavljajući nagoreli “đavolji trag” na vratima koji je do danas preživeo.

Crni pas je od tada dospeo na grb Bungaja, osnovan je klub trkačkih pasa pod tim imenom, pa čak i džudo klub. Sa druge strane sama crkva je lošije prošla i u njoj je 70-ih prestala da se vrši verska služba. Ona je i dalje otvorena za molitvu.

Još jedan “dokaz da je đavo pobedio” je i tzv. Druidov kamen, koji se nalazi na crkvenom groblju. Staro narodno verovanje je da se plesom 12 puta ukrug oko ove stene može prizvati Sotona lično.

Gradonačelnik Toni Daus ipak nije očekivao ovakve podatke popisu.

– Bio sam veoma iznenađen kada sam čuo ovu statistiku. Koliko znam, nikada nisam naišao na satanistu u gradu. Imamo legendu o Blek Šaku, ali to je sve. Crkve u gradu imaju veoma jaku podršku, iako ne bih rekao da je Bungaj preterano religiozna zajednica. Pitam se da li su ljudi, koji nemaju ništa bolje da rade, tokom izolacije odlučili da na popisu stave da su satanisti – kazao je on, prenosi Miror.

Bungaj je, inače, prastaro naselje koje datira još iz vremena prvih anglosaksonskih doseljenika u Safolk, dok je njim neko vreme vladao normanski vitez Baron Bigo, po kojem je nazvan cenjeni sir iz tog mesta. U pitanju je “kopija” francuskog brija jer su Normani pokorili Englesku i vladali od 1071. do 1154. godine.

(Espreso/Objektiv/mirror.co.uk)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.