EVO ŠTA SE DEŠAVA SA BITKOINOM, NOVE INFORMACIJE: Došlo je do DRASTIČNE PROMENE
Bitkoin, Foto: PRINTSCREEN RHMZ

porast vrednosti

EVO ŠTA SE DEŠAVA SA BITKOINOM, NOVE INFORMACIJE: Došlo je do DRASTIČNE PROMENE

Interesantan je podatak da je ovo najveći rast na mesečnom nivou koji je bitkoin postigao

Objavljeno:

Bitkoin polako probija granicu od 24.000 dolara a i ostale vodeće digitalne valute su od početka godine debelo u „zelenom“. Nakon dugo vremena ponirućeg tržišta, tamo negde od aprila prošle godine, pa stagnacije na niskom nivou od 16.000 dolara od juna dok kraja 2022. godine, bitkoin se sada vratio iz nokdauna. Optimizam je na tržištu probuđen i pored toga što je ono još pod utiskom prošlogodišnjih digitalnih propasti i kripto afera.

- Interesantan je podatak da je ovo najveći rast na mesečnom nivou koji je bitkoin postigao. Poredi se sa onim epskim skokom s početka epidemije koronavirusa, nakon čega su kriptovalute doživele pravu renesansu. Taj eho i dalje odzvanja kroz konstantni rast i razvoj i strogo verovanje u budućnost sa kriptovalutama – kaže za 24sedam Igor Mirković, stručnjak za digitalno tržište u prvoj srpskoj kriptomenjačnici ECD.rs, koja odnedavno ima i licencu Narodne banke Srbije.

Bitkoin
Bitkoinfoto: Profimedia

Mirković kaže da su se ekonomski pokazatelji u svetu elegantno, inflacija koja pada, recesija koja sada izgleda da će biti blaža od očekivane kao i izlazak Kine iz kovid-režima, poklopili i omogućili da tržište kapitala pređe iz zone straha kod investitora u neutralnu zonu, koja je odlična za pravljenje novih investicija.

Koliki je optimizam na kripto-tržištu govori podatak da je bitkoinov mesečni rast od 38,7 odsto daleko veći nego na uporednim tržištima kapitala. Indeks akcija S&P500 porastao je manje od osam odsto, Dau Džons industrijal samo dva a indeks tehnoloških kompanija Nasdak oko 15 odsto.

- Nažalost, moramo se podsetiti da pad sa istorijskog rekorda od 68.000 dolara za jedan bitkoin na sadašnje vrednosti mnogo vise odzvanja nego ovaj skok sa 17.000 na 24.000. Važno je da se sa diskusija o kraju pada cena, novom dnu i toga kako se ovaj „bear market“ odužio, prešlo na stvaran rast koji je više nego neophodan – dodaje Mirković.

Bitkoin
Bitkoinfoto: Profimedia

Bitkoin nije digitalno zlato, ali...

Poredeći kretanje vodećih kriptovaluta, bitkoina i etera, sa vrednošću zlata u poslednjih turbulentnih godina dana, pokazalo se da digitalne valute svakako nisu digitalno zlato. Bar ne u smislu da čuvaju vrednost imovine u kriznim vremenima.

Bitkoin je prošle godine u ovo vreme vredeo više od 40.000 dolara, ovu godinu je započeo sa 17.000 a danas je na 24.000. Vrednost etera je istovremeno 2.900 dolara, 1.250 i danas 1.600.

U tom periodu zlato je sa 1.800 dolara, uz burne oscilacije između 1.600 i 2.000 dolara za uncu, ovu godinu ponovo započelo sa 1.850 dolara a trenutno je na 1.900. Krajnji rezultat, ako zanemarimo pikove zbog burnih događaja u 2022. godini kao što je izbijanje rata u Ukrajini i energetska kriza koja je potpirila inflaciju, je prilično „ravna“ vrednost zlata.

Međutim, zanimljivo je videti da i nakon stabilizacije od sredine prošle godine, i kripto tržište nema veliku amplitudu. Negde od avgusta, linije kretanja vrednosti bitkoina i zlata su prilično uporedne.

Naravno, uvek treba imati u vidu - cenu zlata kao "čuvara imovine" ne treba gledati u periodu manjem od pet ili deset godina. Samo tada neki prosek daje vrednosti upotrebljive za poređenje i kalkulacije, mada berzanski stručnjaci na zlato i ne gledaju kao na investiciju niti u njega ulažu.

Bitkoin
Bitkoinfoto: Profimedia

Utihnule priče o kraju kriptovaluta

Sa novim rastom tržišta utihnule su i priče o „neizvesnoj budućnosti“ ili skorom kraju kriptovaluta i digitalne ekonomije.

- Rudari bitkoina su dostigli novi rekord u jačini električne energije koja održava mrežu što je izuzetno pozitivna i obećavajuća stvar, bitkoin i druge kriptovalute su neizostavna tema na ekonomskim forumima i obraćanjima najuticajnijih ljudi iz ekonomije današnjice. Mnoge države razmatraju mogućnost regulisanja kriptovaluta… To će dati kriptovalutama jedan pozitivan status u svakodnevnoj upotrebi, lakše investiranje i manje prevara kojih je bilo tokom 2022. godine… Sve to zajedno pokazuje da su takva pitanja više bespredmetna – smatra Igor Mirković.

Bitkoin
Bitkoinfoto: Profimedia

Dodaje i jedan slikovit podatak. Nedavno je u EU omogućeno bankama da investiraju dva odsto kapitala u kriptovalute uz uslov potpune transparentnosti, likvidnosti i pokrića za investiciju.

- To će sigurno popularizovati mogućnosti investiranja u kripto, jer kada banke kao profesionalno razrađene i masovno prihvaćene finansijske institucije u to ulaze, mogu i svi ostali – zaključuje naš sagovornik iz ECD.rs.

(Espreso/ 24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.