ERDOGAN JE BLIZU ODLUKE: Sve će se desiti sredinom MARTA?
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Profimedia

ODLUKA

ERDOGAN JE BLIZU ODLUKE: Sve će se desiti sredinom MARTA?

Ona je dodala da je „važno poslati jasnu poruku – Finska i Švedska su se prijavile zajedno, a u interesu je svih da se pridružimo“.

Objavljeno:

Turska je blizu odluke da odobri pristupanje Finske NATO savezu najkasnije do kraja meseca, dok status Švedske prijave za članstvo u Alijansi ostaje neizvestan, prenosi Blumberg pozivajući se na neimenovane izvore.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan blizu je odluke da odobri članstvo Finske u NATO, pošto je, kako navodi američka medijska kuća, blizu zaključka da su napori Helsinkija da reši bezbednosne probleme bili zadvoljavajući, te da bi saopštenje o saglasnosti Ankare o pristupanju Finkse u NATO trebalo očekivati sredinom marta.

„Pozabavali smo se pitanjima koje Ankara smatra zabrinjavajućim. Očekujemo da Turska i Mađarska što pre ratifikuju naše članstvo u NATO“, rekla je ranije finska premijerka Sana Marin.

Sana Marin
foto: Profimedia

Ona je dodala da je „važno poslati jasnu poruku – Finska i Švedska su se prijavile zajedno, a u interesu je svih da se pridružimo“.

Nasuprot tome, status Švedske ostaje neizvestan, pre svega zbog pogoršanih odnosa između te zemlje i Turske.

Poslednjih nedelja demonstranti u Švedskoj nosili su transparent sa likom Erdogana okrenutim naopačke, a jedan aktivista krajnje desnice spalio je primerak Kurana, nakon čega je Švedska predložila novi zakon o zabrani organizacija koje podržavaju terorističke grupe, prenosi Blumberg.

Erdoganov snažan stav protiv članstva Šveske mogao da predstavlja podsticaj za konsolidaciju podrške konzervativnih i nacionalističkih glasača na opštim izborima koji će se u Turskoj održati sredinom juna.

Redžep Tajip Erdogan
foto: Profimedia

Blumber ocenjuje da bi ako Turska uskoro ne odobri članstvo Švedske u NATO-u, to moglo da negativno utiče na prodaju američkih borbenih aviona F-16 Turskoj od strane američkog Kongresa.

Turska i Mađarska su jedine dve zemlje koje nisu ratifikovale pristupanje Švedske i Finske NATO-u, a Ankara odbija da ratifikuje švedsku pristupnicu pre svega zbog navodne podrške Stokholma kurdskim militantima.

NATO, Madrid, Samit
foto: EPA-EFE/Juan Carlos Hidalgo

Da bi neka zemlja postala NATO članica, sve zemlje članice moraju odobriti pristupnicu.

(Espreso/Krstarica/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media