JAKE EKSPLOZIJE ODJEKULE KOD NAJVEĆE NUKLEARKE U EVROPI: Izdato hitno upozorenje IAEA
Radnici u Zaporožju, Foto: Profimedia

DRAMA

JAKE EKSPLOZIJE ODJEKULE KOD NAJVEĆE NUKLEARKE U EVROPI: Izdato hitno upozorenje IAEA

Ruske snage juče su izvele veliki raketni napad na Ukrajinu, pri čemu je ispaljeno više od 50 projektila na ciljeve širom zemlje

Objavljeno:

Kod ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje, koja je pod ruskom okupacijom, odjeknule su jake eksplozije, objavila je UN-ova agencija za nuklearnu energiju IAEA.

Rafael Grosi, predsednik IAEA-e koji je prošle nedelje posetio Ukrajinu, rekao je da je Agencija juče zabeležila snažne eksplozije u blizini najveće nuklearke na svetu, a zatim još jednom pozvao da se oko elektrane napravi tzv. "sigurna zona".

Savetnik šefa Rosatoma Renat Karča je odbacio Grosijeve komentare kao neosnovane i nazvao ih "provokacijom." Karča je dodao da takva informacija mora da bude proverena pre nego što je puštena u javnost, jer može da bude zasnovana na glasinama.

Nuklearna elektrana
foto: Profimedia

Podsetimo, Ukrajinska vojska objavila je da je oborila više od 40 ruskih raketa, dodavši da su Rusi u napadu koristili hipersonične rakete tipa Kinžal. Ruski napad usledio je dan nakon što su SAD i Nemačka najavili slanje naprednih tenkova tipa Leopard 2 i Abrams Ukrajini.

Rusija je i ranije na ukrajinske uspehe, kako one na frontu tako i u diplomatiji, reagovala velikim raketnim udarima koji su ostavili milione Ukrajinaca bez struje, grejanja i vode. Jučerašnji napad je, po svemu sudeći, bio jedan od takvih. Ukrajinski premijer Denis Šmihal potvrdio je da je Rusija namerno ciljala elektrana.

"Danas sam održao hitan sastanak o situaciji s energijom, o nestašicama struje koje imamo i popravkama koje su potrebne nakon terorističkih udara. Timovi inženjera već rade na lokacijama koje su napadnute", objavio je sinoć ukrajinski predsednik Zelenski.

1 / 6 Foto: EPA-EFE/MYKOLA TYS

Kremlj je, podsetimo, poručio da najava slanja zapadnih tenkova u Ukrajinu predstavlja "dokaz o direktnom uključivanju" SAD-a i Evrope u rat koji se bliži svojoj prvoj godišnjici.

I SAD i EU negiraju direktnu umešanost u rat.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.