PROGLAŠENI DOBITNICI NOBELOVE NAGRADE ZA MIR! Lista nominacija čuvana u strogoj tajnosti
Ilustracija, Foto: Profimedia

PRESTIŽNA NAGRADA

PROGLAŠENI DOBITNICI NOBELOVE NAGRADE ZA MIR! Lista nominacija čuvana u strogoj tajnosti

Među favoritima našli su se Svetlana Tihanovskaja iz Belorusije, Putinov kritičar Aleksej Navaljni, kao i Međunarodni sud pravde sa sedištem u Hagu, Visoka komisiji UN za izbeglice, kao i Greta Tunberg, Dejvid Atenboro i druge organizacije

Objavljeno: 11:15h

Ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za mir su Ales Bijaliacki iz Belarusije, potom "Russian human rights organisation" kao i "Memorial and the Ukrainian human rights organisation Center for Civil Liberties", saopštio je komitet u Oslu.

Prestižna nagrada je ove godine dodeljena jednom pojedincu i dvema organizacijama.

- Laureati nagrade za mir predstavljaju civilno društvo u svojim zemljama. Oni već dugi niz godina promovišu pravo na kritiku vlasti i zaštitu osnovnih prava građana. Oni su uložili izuzetan napor da dokumentuju ratne zločine, kršenje ljudskih prava i zloupotrebu položaja. Zajedno pokazuju značaj civilnog društva za mir i demokratiju - rečeno je o dobitnicima u Oslu.

Vrhunac Nobelove sezone, dobitnik nagrade za mir proglašen je danas u 11 sati, u pozadini invazije Moskve na Ukrajinu koja je gurnula Evropu u jednu od njenih najgorih kriza od Drugog svetskog rata.

Norveški Nobelov komitet držao je listu nominacija strogo čuvanom tajnom, ali se zna da na njoj ima 343 imena, uključujući 251 pojedinca i 92 organizacije.

Pre proglašenja dobitnika, stručnjaci su spekulisali o tome ko bi ove godine mogao da dobije prestižnu nagradu, a glavni favorit na kladionicama bio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Među ostalim favoritima našli su se Svetlana Tihanovskaja iz Belorusije, Putinov kritičar Aleksej Navaljni, kao i Međunarodni sud pravde sa sedištem u Hagu, Visoka komisiji UN za izbeglice, kao i Greta Tunberg, Dejvid Atenboro i druge organizacije.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.