ZAMALO OTPUSTIO ĆERKU, BACAO DOKUMENTA U WC BELE KUĆE: Ključna otkrića iz nove knjige o Donaldu Trampu šokiraju
Donald Tramp, Foto: EPA/ Al Drago

otkriveno

ZAMALO OTPUSTIO ĆERKU, BACAO DOKUMENTA U WC BELE KUĆE: Ključna otkrića iz nove knjige o Donaldu Trampu šokiraju

Knjiga koja je objavljena u utorak prati Trampa od vremena kada je bio njujorški biznismen do njegovog života nakon predsedničke funkcije

Objavljeno:

Bivši američki predsednik Donald Tramp navodno je zamalo otpustio svoju ćerku i bacao je dokumenta u toalet Bele kuće.

Ovi "eksplozivni" detalji i još mnogi drugi otkriveni su u dugo očekivanoj knjizi "Confidence Man" novinarke New York Times-a, Megi Haberman.

Knjiga koja je objavljena u utorak prati Trampa od vremena kada je bio njujorški biznismen do njegovog života nakon predsedničke funkcije. Izvodi se iz intervjua sa više od 200 izvora, uključujući bivše pomoćnike, kao i iz tri intervjua sa samim Trampom.

Bivši predsednik je napao Megi Haberman, pišući na svojoj platformi na društvenim mrežama da knjiga sadrži "mnoge izmišljene priče bez provere činjenica".

Tramp
foto: (AP Photo/Evan Vucci)

Evo osam najvećih otkrića iz nove knjige o Trampu:

1. Tramp hteo da otpusti Ivanku i Džareda Kušnera

Na sastanku sa tadašnjim šefom kabineta Džonom Kelijem i tadašnjim savetnikom Bele kuće Donom MekGanom, Haberman piše da je Tramp bio blizu toga da na Tviteru objavi da njegova ćerka Ivanka i zet Džared Kušner, oboje viši pomoćnici Bele kuće, napuštaju svoje pozicije.

Zaustavio ga je Keli, koji mu je savetovao da prvo razgovara sa Ivankom i Kušnerom pre nego što pošalje tvit. Tramp nikada nije razgovarao sa njima, a obojica su ostali saradnici Bele kuće do kraja njegovog predsedništva.

Knjiga takođe otkriva da je Tramp često omalovažavao svog zeta, a jednom je komentarisao da Kušner "zvuči kao dete" nakon što je čuo javni govor koji je održao 2017. godine.

Tramp je negirao da je ikada želeo da otpusti Ivanku i njenog muža.

- Čista fikcija. Nikad mi nije palo na pamet - rekao je.

2. Tramp predložio bombardovanje laboratorija za drogu u Meksiku

Haberman piše da je Tramp nekoliko puta ukazao na mogućnost bombardovanja meksičkih laboratorija za drogu - predlog koji je zaprepastio bivšeg američkog ministra odbrane Marka Espera.

Ideja je proistekla iz razgovora koji je Tramp vodio sa Bretom Žiroarom, službenikom za javno zdravlje i admiralom iz korpusa američke službe javnog zdravlja.

Žiroar je ušao u Ovalnu kancelariju noseći uniformu - kao što je uobičajeno za službenike javnog zdravlja u korpusu - i rekao Trampu da objektima za proizvodnju ilegalnih droga u Meksiku treba upravljati tako što će se "voditi na metu" kako bi se zaustavilo prenošenje nedozvoljenih supstanci preko granice.

Zamenivši Žiroara za vojnog oficira, Tramp je tada predložio bombardovanje objekata za drogu. Kao odgovor, Bela kuća je zatražila od Žiroara da prestane da nosi svoju uniformu.

3. Tramp se plašio da će umreti od korona virusa

Kada se Tramp razboleo od korona virusa u oktobru 2020. godine, njegovo stanje u Beloj kući se pogoršavalo, a on je bio uplašen da će umreti.

Šangaj, Kina, Korona, Korona virus, Koronavirus
foto: Profimedia

U jednom trenutku, njegov zamenik šefa kabineta, Toni Ornato, upozorio je predsednika da će, ukoliko se njegovo zdravlje dalje pogorša, morati da pokrene procedure kako bi obezbedio kontinuitet vlade.

Ovaj strah je postojao uprkos nekoliko Trampovih pokušaja da smanji pandemiju, jer se brinuo da virus negativno utiče na njegov imidž i političke motive. Haberman piše da je zamolio pomoćnike oko sebe da skinu maske i da je savetovao tadašnjeg guvernera Njujorka Endrua Kuoma da ne govori o virusu na televiziji.

- Nemojte da pravite tako veliku stvar od ovoga. Učinićete to problemom - rekao je Tramp Kuomu, navodi se u knjizi.

4. Pomenuo svoju imovinu na sastanku sa britanskom premijerkom

Knjiga opisuje nekoliko susreta između Trampa i svetskih lidera.

Na primer, na svom prvom sastanku sa tadašnjom britanskom premijerkom Terezom Mej, Tramp je govorio o abortusu, rekavši "neki ljudi su za život, neki su za izbor. Zamislite da neke životinje sa tetovažama siluju vašu ćerku i ona zatrudni?".

Zatim je promenio temu u razgovoru o Severnoj Irskoj kako bi govorio o tome kako da se blokira projekat izgradnje vetroelektrane na moru u blizini njegovog imanja.

5. Pitao Đulijanija da "učini bilo šta" da preokrene izbore 2020. godine

Kada je postalo očigledno da Tramp gubi izbore 2020. od američkog predsednika Džoa Bajdena, pozvao je bivšeg gradonačelnika Njujorka i njegovog ličnog advokata Rudija Đulijanija.

- U redu, Rudi, ti si glavni. Podivljaj, radi šta god hoćeš. Nije me briga - rekao je Tramp, nakon što su drugi advokati odbili da idu onoliko daleko koliko je on tražio u pokušaju da poništi izborne rezultate.

- Moji advokati su užasni - rekao je on Đulijaniju, navodi se u knjizi.

Knjiga otkriva da je u to vreme Tramp bio oduševljen teorijama zavere.

6. Tramp u hodu smislio izgovor za porez

Donald Tramp
foto: Profimedia

U avionu tokom kampanje 2016. godine, Trampa su zamolili njegov menadžer kampanje Kori Levandovski i njegova sekretarica za štampu Houp Hiks da se pozabave njegovim odbijanjem da objavi svoje poreske prijave - pitanje koje su videli kao problem za Trampovu kandidaturu za Belu kuću.

Haberman piše da je Tramp odgovorio tako što se nagnuo unazad pre nego što je iznenada pomislio: "Pa, znate da su moji porezi pod revizijom, uvek sam pod revizijom", rekao je.

- Dakle, ono što mislim je, pa, mogao bih samo da kažem: Objaviću ih kada više ne budem pod revizijom. Jer nikada neće biti da nisam pod revizijom - rekao je.

Od Ričarda Niksona, svaki američki predsednik je dobrovoljno objavio svoje poreske prijave. Istraga "Njujork tajmsa" iz 2020. godine otkrila je da je Tramp platio 750 dolara federalnog poreza na dohodak godine kada je postao predsednik.

7. Bacao dokumente u toalet Bele kuće

Kada je Tramp bio na funkciji, osoblje Bele kuće je povremeno otkrivalo da je toalet zapušen odštampanim papirom i verovali su da je on sam bacao dokumente "niz vodu".

Takođe je navodno pocepao dokumente, što je u suprotnosti sa Zakonom o predsedničkoj evidenciji - zakonu koji kaže da su dokumenti koje je stvorio ili primio predsednik vlasništvo vlade SAD i da će njima upravljati Nacionalni arhiv SAD kada se završi predsedništvo.

Detalji su otkriveni usred širih navoda o nestalim Trampovim dokumentima iz Bele kuće, koje je izneo Nacionalni arhiv. Tramp se takođe suočava sa krivičnom istragom Ministarstva pravde zbog vođenja vladine evidencije na njegovom imanju Mar-a-Lago na Floridi nakon što je napustio funkciju.

8. Tramp je mislio da su pripadnici etničkih manjina konobari

Na sastanku Kongresa ubrzo nakon njegove inauguracije 2017. godine, Haberman piše da se Tramp okrenuo rasno raznolikoj grupi demokratskih radnika i zamolio ih da donesu kanapee, zamenivši ih za konobare.

U knjizi se detaljno navodi da je Tramp dao primedbe zaposlenima senatora Čaka Šumera i predstavnice Nensi Pelosi.

Haberman takođe dokumentuje istoriju homofobičnih primedbi koje je navodno izgovorio Tramp.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.