ZAHAROVA ZAGRMELA KAO NIKAD DO SAD: Pazite samo šta je izrekla na račun Amerike
Marija Zaharova, Foto: Profimedia

OGLASILA SE

ZAHAROVA ZAGRMELA KAO NIKAD DO SAD: Pazite samo šta je izrekla na račun Amerike

Ona je to izjavila reagujući na hakerski napad američke Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) protiv Kine

Objavljeno:

SAD se ponašaju sve gore u sajber prostoru, jer su krenule sa njegovom militarizacijom, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je to izjavila reagujući na hakerski napad američke Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) protiv Kine, prenosi Tas s.

„Obaveštajne službe SAD i njenih saveznika sistematski koristite informacione i komunikacione tehnologije za praćenje i krađu ličnih podataka, kao i organizovanje kompjuterskih napada, oslanjajući se na tehničke mogućnosti američkih kompanija koje monopolizuju globalna tržišta“, primetila je Zaharova.

Dodala je da subverzivne akcije hibridne prirode, koje se prelivaju u informaciono i medijsko okruženje, ne kriju namere da ostvare profit i omoguće bezbednost na račun drugih.

1 / 5 Foto: EPA-EFE/EVGENIA NOVOZHENINA/POOL

Zaharova je naglasila da SAD teže da ojačaju svoju globalnu digitalnu hegemoniju zasnovanu na upotrebi sile, dok promovišu pravila i red u informacionim i komunikacionim tehnologijama, a Vašington istovremeno ne poštuje nikakva pravila.

„Nameravamo da nastavimo sa isticanjem sajber politike SAD, razotkrivamo njihove agresivne i zlonamerne težnje prema našoj državi i zemljama u razvoju i naravno lažljivu retoriku o zaštiti mira i bezbednosti u informacionom prostoru“, ustvrdila je diplomata.

Kao što je kineski Global Times ranije izvestio, Peking smatra NSA odgovornom za hakerski napad na Nortvestern politehnikal univerzitet, koji se bavi istraživanjem vazduhoplovstva i navigacije.

Prema pisanju lista, u junu su zaposleni u NSA slali mejlove sa programima s „trojancima“ predavačima i studentima na univerzitetu u pokušaju da pokradu njihove podatke.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.