SEDMORO DECE UMRLO JE ZBOG JEDNE STVARI KOJA POSTOJI U SRBIJI: Bukvalno SVAKOME može da se desi, OBRATITE PAŽNJU
Foto: Profimedia

KAKAV UŽAS

SEDMORO DECE UMRLO JE ZBOG JEDNE STVARI KOJA POSTOJI U SRBIJI: Bukvalno SVAKOME može da se desi, OBRATITE PAŽNJU

Poslednju tužbu podneli su roditelji osmogodišnje Lalani Volton i devetogodišnje Ariani Arojo

Objavljeno:

TikTok se suočava sa višestrukim tužbama roditelja koji tvrde da su njihova deca izgubila život zbog “blackout” izazova, nakon što im je aplikacija pokazala snimke drugih ljudi koji ga izvode.

U jednoj tužbi podnesenoj protiv kompanije u junu navodi se da je najmanje sedmoro dece umrlo prošle godine dok su pokušavali da izvedu izazov, za koji se u tužbi kaže da “podstiče korisnike da se guše kaišem, ili užetom ili bilo čime sličnim dok se ne onesveste”. Sva deca koja su navodno umrla bila su mlađa od 15 godina.

Poslednju tužbu podneli su roditelji osmogodišnje Lalani Volton i devetogodišnje Ariani Arojo. Međutim, navodi se i nekoliko druge dece koja su takođe umrla nakon pokušaja izazova kao dokaz da je TikTok bio svestan problema.

Osim Voltonove i Arojo, navedeni su slučajevi:

10-godišnjak u Italiji koji je navodno preminuo u januaru 2021.

12-godišnjak iz Kolorada koji je navodno preminuo u martu 2021.

14-godišnjak u Australiji koji je navodno preminuo u aprilu 2021.

12-godišnjak iz Oklahome koji je navodno preminuo u julu 2021.

10-godišnjakinja u Pensilvaniji koja je navodno preminula u decembru 2021.

Majka 10-godišnjakinje iz Pensilvanije, Najla Anderson, takođe je tužila kompaniju, tvrdeći da je aplikacija “gurala preterano i neprihvatljivo opasne izazove”. Kao odgovor na tu tužbu, TikTok je za Vašington Post rekao da je blokirao korisnike u traženju opasnog izazova. Umesto toga, korisnici vide jedan od njihovih upozorenja, govoreći da “neki online izazovi mogu biti opasni, uznemirujući ili čak izmišljeni”, piše portal Verdž.

Međutim, u novijoj tužbi Smit i Arojo navodi se da njihova deca nisu tražila izazove kad su videla videe. Umesto toga, kako tvrde, TikTok im ga je plasirao na glavnoj stranici aplikacije, (for you).

Optužuju kompaniju da je “posebno pripremila i utvrdila da su ovi videozapisi “blackout challenge-a”, snimci koji prikazuju korisnike koji se namerno guše dok ne izgube svest, prikladni za malu decu”.

Portparol TikTok-a Masau Kalinejn odgovorio je na te optužbe.

– Ovaj uznemirujući izazov, za koji ljudi, čini se, saznaju iz izvora koji nisu TikTok, davno je prethodio našoj platformi i nikada nije bio TikTok trend. I dalje smo budni u našoj predanosti sigurnosti korisnika i odmah ćemo ukloniti povezani sadržaj ako ga pronađemo. Naše najdublje saosećanje sa porodicama zbog njihovog tragičnog gubitka – naveo je on.

(Espreso/ tportal.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.