"JA SAM SIN ČOVEKA KOJI JE BIO VOJNIK U NACISTIČKOM RATU": Švarceneger posetio Aušvic, odao poštu stradalima!
Arnold Švarceneger, Foto: Youtubescreen

pozvao svet da se bori protiv mržnje

"JA SAM SIN ČOVEKA KOJI JE BIO VOJNIK U NACISTIČKOM RATU": Švarceneger posetio Aušvic, odao poštu stradalima!

Švarceneger je odao počast na mestu "Zida smrti" gde su nemački vojnici ubili brojne logoraše te kod spomenika žrtvama logora Birkenau

Objavljeno:

Čuveni holivudski glumac Arnold Švarceneger u sredu je posetio nekadašnji nacistički logor Aušvic u Poljskoj i pozvao svet da se bori protiv mržnje i diskriminacije.

Švarceneger (75) koji je bio i guverner američke savezne države Kalifornije, rođen je u Austriji kao sin nekadašnjeg pripadnika nacističke stranke koji je služio u nemačkoj vojsci u vreme Drugog svetskog rata, piše "Jutarnji list".

On i predsednik Fondacije jevrejskog centra Aušvic Simon Bergson, sin Jevreja koji su preživeli holokaust, primer su da se predrasude mogu izbrisati već u sledećoj generaciji.

1 / 8 Foto: Profimedia

-On (Bergson) je rođen nakon Drugog svetskog rata u predivnoj jevrejskoj porodici, a ja sam sin čoveka koji je bio vojnik u nacističkom ratu. Mi smo druga generacija i zajedno se borimo protiv predrasuda, mržnje i diskriminacije - objasnio je Švarceneger.

Više od 1,1 milion ljudi, uglavnom Jevreja, umrlo je u gasnim komorama ili od gladi, bolesti, hladnoće u Aušvicu, logoru koji su nacisti uspostavili u okupiranoj Poljskoj tokom Drugog svetskog rata, podseća "Jutarnji list".

Švarceneger je odao počast na mestu "Zida smrti" gde su nemački vojnici ubili brojne logoraše te kod spomenika žrtvama logora Birkenau.

Susreo se i sa Lidijom Maksimovič, koja je bila dovedena u taj logor kao trogodišnje dete.

- Ljudi poput nje pomažu nam da nikada ne prestanemo da govorimo o tome šta se ovde dogodilo pre 80 godina... ta priča mora ostati živa - istakao je on, preneo je "Jutarnji list".

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.