OVA OVCA KOŠTA KAO DVOSOBAN STAN U BEOGRADU: Dobrostojeće porodice troše čitavo BOGATSVO na njih! (FOTO)
Ovca, Foto: Profimedia

vredi kao dva stana u beogradu

OVA OVCA KOŠTA KAO DVOSOBAN STAN U BEOGRADU: Dobrostojeće porodice troše čitavo BOGATSVO na njih! (FOTO)

Kada deca u Senegalu vide nekoga sa velikom ovcom, znaju da je to veoma važna osoba

Objavljeno:

Ovce rase ladum, koju smatraju “kraljem ovaca” u Senegalu, su znak prestiža u ovoj siromašnoj afričkoj zemlji i statusni simbol, a cena vrhunskih primeraka ponekad prelazi 85.000 dolara.

Spoj mauritanske tuabire i malijskog bali-balija, ladumska ovca je prvi put uzgajana u okolini prestonice Senegala, Dakara, početkom 70-ih godina prošlog veka. Za tako mladu rasu, ladum je neverovatno popularan u ovoj zapadnoafričkoj državi, dok dobrostojeće porodice i uzgajivači troše čitavo bogatstvo na samo jedno grlo.

Oni koji sebi ne mogu da priušte sanjaju da će jednog dana imati dovoljno novca da ih kupe . Da bi razumeli koliko je ladum poštovan, u zemlji u kojoj oko 40 odsto stanovništva živi sa 1,90 dolara (220 dinara) dnevno, neki ljudi troše desetine hiljada dolara na jednu ovcu ili posebno ovna koji koštaju više.

U pitanju su divovi svoje vrste, koji dostižu visinu od 1,2 metra u ramenima i težinu od 175 kg. Imaju glatku dlaku i dugačke, zakrivljene rogove, a njihovo meso je navodno izuzetno ukusno. Ogromna većina Senegalaca ih smatra lepim, čak i veličanstvenim, pa čak gledaju takmičenja u lepoti ladum ovaca na TV-u i prate popularne uzgajivače na društvenim mrežama samo da bi se divili svojim stadima.

– Pre svega. u Senegalu volimo prelepe životinje. Ladum je i veliki i lep. Retkost ove rase je ono što je čini tako skupom i profitabilnom. Ova rasa je retka i veoma cenjena, a sve što je retko na svetu je skupo – rekao je vrhunski odgajivač Abu Kejn u prilogu Aldžazire.

Iako ova rasa postoji oko pola veka, odgajivači su tek u poslednjih 20 godina počeli da dodatno rafinišu rasu, naglašavajući njene proporcije i fizičku lepotu. Njihov rad se isplatio, jer se ladum sada smatra nečim mnogo važnijim od obične ovce. To je statusni simbol, koji je mnogima u Senegalu važniji od besnih automobila, luksuzne vile ili markirane odeće.

– Posedovanje laduma čini vas različitim od drugih ljudi. Kada moja deca vide nekoga sa velikom ovcom, znaju da je to veoma važna osoba. Ladumi su za zvezde, a ne za obične ljude – rekao je kuvar Fatu Sen za portal Kvarc Afrika.

Inače NBA košarkaš Gorgi Đeng iz Senegala, poznat je po tome što ima stado laduma. S druge strane, siromašni u Senegalu mogu samo da sanjaju o kralju ovaca, a ni na pamet im ne bi palo da ga žrtvuju za Kurban-bajram.

Velike porodice ponekad za ovaj veliki muslimanski praznik zakolju više od 10 ovaca. jako retko, samo u posebnim prilikama, mesaru pod nožem završi poneki ladum.

– Kada žrtvujemo nešto za Boga, moramo da žrtvujemo nešto što volimo – objašnjava Abu Kejn.

Ipak, ekstremno skupe ladumske ovce, one sa najboljim fizičkim odlikama, nikada se ne žrtvuju. Umesto toga, one se maze i paze, a često trguju u svrhe uzgoja.

Ove godine je cena ovih ovaca premašila 85.000 dolara, a iako se mršavije jedinke mogu pronaći za “samo” 3.000 dolara, ova rasa je definitivno preskupa za većinu Senegalaca koji moraju da se zadovolje divljenjem iz daljine.

(Easpreso / Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.