U OVO DOBA GODINE ZBOG OBIČAJA OTKOPAVAJU SE GROBOVI: Za ovaj ritual malo ko zna, a ono što se radi dalje je UŽAS
Foto: RINA

GROZOTA

U OVO DOBA GODINE ZBOG OBIČAJA OTKOPAVAJU SE GROBOVI: Za ovaj ritual malo ko zna, a ono što se radi dalje je UŽAS

Ono što je takođe čudno je da porodice drže tela svojih mrtvih rođaka u kući nedeljama, čak i mesecima

Objavljeno:

Pleme Toradža sa juga indonežanskog ostrva Sulavesi praktikuje veoma morbidan ritual u ovo doba godine. Pošto snažno veruju da su život i smrt deo većeg duhovnog putovanja, iskopaju tela svojih najmilijih kako bi se “družili” sa njima.

Svake godine pripadnici ovog plemena ekshumiraju svoje preminule članove familije, oblače ih u novu odeću, daju im cigarete, a čak se i slikaju sa njima. Po njima, to je sjajan način da se sete lepih uspomena koje su zajedno stvorili.

Bizarna fešta se ne svodi samo na sređivanje tela. Pripadnici plemena se pretvaraju da razgovaraju sa leševima i da ih hrane. Ritual, koji se zove Manene, predstavlja porodičnu tradiciju za Toradže jer se mrtvi tretiraju kao da su i dalje članovi porodice.

Ono što je takođe čudno je da porodice drže tela svojih mrtvih rođaka u kući nedeljama, čak i mesecima. Tokom tog perioda, oni se nikada ne tretiraju kao neko ko je umro. Umesto toga, oni se hrane, pa čak i razgovaraju sa njima tokom porodičnih sastanaka. Sve ovo traje dok se kasnije ne održi raskošna sahrana.

Kako sve to izgleda možete videti OVDE.

Manene, što u prevodu znači “briga za pretke”, održava se krajem avgusta svake godine, a ekshumirana tela se čuvaju u formalinu.

Ceremonija traje tri dana, tokom kojih turisti iz celog sveta mogu da vide leševe u modernoj odeći. Uprkos sve većoj modernizaciji u Indoneziji, ova tradicija se održala vekovima na Sulavesiju.

Pripadnika ovog plemena ima oko 1.100.000, od ​​kojih 450.000 živi u oblasti Tana Toradž. Reč Toradža dolazi od izraza na lokalnom bužinskom jeziku i znači „ljudi sa visoravni“.

(Espreso/Times now news)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.