ESPRESO OKO SVETA: On je otišao tamo gde mnogi NE BI SMELI, a sada je na UKRAJINSKOJ GRANICI! (VIDEO)
Sirija, Foto: printscreen/youtube/ Yes Theory

ESPRESO OKO SVETA

ESPRESO OKO SVETA: On je otišao tamo gde mnogi NE BI SMELI, a sada je na UKRAJINSKOJ GRANICI! (VIDEO)

Oni idu na mesta gde većina nas ne bi smela.

Objavljeno:

Grupa mladića otvorila je na društvenoj mreži Youtube svoj kanal. Naša ekipa slučajno je naletela na njihov kanal i tu smo se zadržali. Njihov kanal radi upravo ono što bi trebala da bude i jedna od glavnih uloga ove društvene mreže. Vode svoje pratioce na nepristupačna mesta, mesta samo za najhrabrije!

Oni idu na mesta gde većina nas ne bi smela.

Posetili su posleratna mesta u Siriji, upoznali se sa običajima, narodom. Time su i nama omogućili priliku da vidimo nešto neverovatno.

Kako je rat u Ukrajini jedna od najaktuelnijih tema današnjice oni su stigli i do ukrajinske granice. Na svom kanalu izbacili su video trenutne situacije na granici sa Ukrajinom. Prizori su srceparajući! Takođe prikupljaju novac za pomoć ljudima koji beže od rata!

SIRIJA POSLE RATA

Nemiri u Siriji počeli su 15. marta 2011. kao deo širih protesta Arapskog proleća 2011. zbog nezadovoljstva sirijskom vladom, koji su na kraju eskalirali u oružani sukob nakon što su protesti koji su pozivali na Asadovu smenu bili nasilno ugušeni.

Rat trenutno vodi nekoliko frakcija, uključujući sirijske oružane snage i njene domaće i međunarodne saveznike, labav savez uglavnom sunitskih opozicionih pobunjeničkih grupa (kao što je Slobodna sirijska armija), salafijske džihadističke grupe (uključujući front al-Nusra i Tahrir al-Sham), mešovite kurdsko-arapske sirijske demokratske snage (SDF) i Islamska država Iraka i Levanta (ISIL).

Vrhunac rata bio je oko 2015. godine. Nasilje u zemlji se od tada smanjilo, ali situacija ostaje krizna.

1 / 8 Foto: Profimedia

Brojne strane zemlje, poput Irana, Rusije, Turske i Sjedinjenih Država, ili su se direktno uključile u sukob ili su pružile podršku jednoj ili drugoj frakciji. Iran, Rusija i Hezbolah vojno podržavaju Sirijsku Arapsku Republiku i Oružane snage Sirije, pri čemu Rusija izvodi vazdušne napade i druge vojne operacije od septembra 2015. Međunarodna koalicija predvođena SAD, osnovana 2014. sa deklarisanom svrhom suprotstavljanja ISIL-u, sprovela je vazdušni napadi prvenstveno na ISIL, kao i na neke protiv vladinih i provladinih ciljeva. Oni su takođe rasporedili specijalne snage i artiljerijske jedinice za borbu protiv ISIL-a na terenu. Od 2015, SAD podržavaju Autonomnu upravu severne i istočne Sirije i njeno naoružano krilo, Sirijske demokratske snage (SDF), materijalno, finansijski i logistički.

Turske snage su se borile protiv SDF-a, ISIL-a i sirijske vlade od 2016. godine, ali su takođe aktivno podržavale sirijsku opoziciju i trenutno zauzimaju velike delove severozapadne Sirije dok učestvuju u značajnim kopnenim borbama. Između 2011. i 2017. godine, borbe iz sirijskog građanskog rata prelile su se u Liban dok su protivnici i pristalice sirijske vlade putovali u Liban da se bore i napadaju jedni druge na libanskom tlu, a ISIL i al-Nusra takođe angažuju libansku vojsku. Štaviše, iako je zvanično neutralan, Izrael je razmenio graničnu vatru i izveo ponovljene napade na Hezbolah i iranske snage, čije prisustvo u jugozapadnoj Siriji smatra pretnjom.

Međunarodne organizacije optužile su praktično sve uključene strane, uključujući Baasističku sirijsku vladu, ISIL, opozicione pobunjeničke grupe, Rusiju,Tursku i koaliciju predvođenu SAD za teška kršenja ljudskih prava i masakre. Sukob je izazvao veliku izbegličku krizu, sa milionima koji su bežali uglavnom u susedne zemlje Tursku, Liban i Jordan. Tokom rata pokrenute su brojne mirovne inicijative, uključujući mirovne pregovore u Ženevi u martu 2017. o Siriji koje su predvodile Ujedinjene nacije, ali borbe su nastavljene.

A kako danas izgleda Sirija posle rata videćete u narednim videima.

Takođe, bilo je priča srpski vojnici na ratištu u Siriji? Ovako glasi rečenica koje se uz fotografije teknova sa kojih se vijori srpska zastava širi internetom i društvenim mrežama.

Vojska Srbije, Sirija
foto: Prentscren fejsbuk

RAT U UKRAJINI, SITUACIJA NA UKRAJINSKOJ GRANICI

Nedavno je Ukrajinski parlament, Vrhovna rada, podržao predloge zakona o produženju vanrednog stanja i mobilizacije za još 90 dana, koje je podneo predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

„Parlament je podržao predlog zakona 7664 o produženju vanrednog stanja za 90 dana, do 21. novembra ove godine. Rada je podržala i predlog zakona 7665 o usvajanju uredbe o produženju roka opšte mobilizacije“, napisao je Železnja na svom Telegram kanalu.

1 / 5 Foto: EPA-EFE/EDUARDO MUNOZ / POOL

Podsetimo, vanredno stanje u Ukrajini uvedeno je 24. februara.

1 / 9 Foto: Profimedia

Ruska vojska tog jutra krenula je u akciju i napala Ukrajinu. Akcija je počela rano ujutru u 3:50 po srednje evropskom vremenu, kada je ruski predsednik objavio napad na Ukrajinu!

Tada se povodom novonastale situacije oglasio i ukrajinski predsednik. On je pozvao stanovništvo da ne paniče pred pokrenutom ruskom ofanzivom i obećao pobedu.

-Ne paničite, spremni smo na sve, pobedićemo, rekao je Zelenski u video poruci na Fejsbuku i dodao da je Rusija izvršila napade na vojnu infrastrukturu i graničare.

Nedavno se spomenula i tema nuklearnog oružja, gde se oglasio i ruski predsednik Vladimir Putin.

U nuklearnom ratu ne može biti pobednika i takav rat nikada ne treba započeti, istakao je predsednik Rusije Vladimir Putin.

1 / 4 Foto: Profimedia

Rusija ne namerava da koristi nuklearno oružje tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Pre samo par dana pojavio se novi snimak napada ruskih snaga u Donjecku.

Uprkos tvrdnjama ruskog ministarstva koje poriče granatiranje stambenih naselja, novoobjavljeni video to demantuje.

Kao što znamo zbog rata u Ukrajini, Rusija se našla na udaru sankcija mnogih država.

Savet EU usvojio je i šesti paket ekonomskih i individualnih sankcija protiv Rusije i Belorusije koje obuhvataju zabranu kupovine, uvoza ili transfer sirove nafte i određenih naftnih derivata iz Rusije u EU.

Paket predviđa i zabranu transakcija sa najvećom ruskom bankom, Sberbank, i još tri banke, zabranu emitovanja u EU još tri ruska nacionalna kanala, a proširen je i spisak sankcionisanih osoba i entiteta koje EU smatra odgovornim za zločine u Ukrajini.

Situacija nikako nije dobra, a ovaj hrabri mladić odlučio je da ode pravo na ukrajinsku granicu i proveri stanje uživo.

Kako je to izgledalo možete pogledati u snimku ispod:

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.