MAKRON ŠOKIRAO CEO SVET: Objavio svoj PRIVATNI RAZGOVOR sa Putinom, Moskva BESNA - oglasila se i ZAHAROVA! (VIDEO)
Makron i Putin, Foto: EPA-EFE/ALEXEI DANICHEV, EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

šta je sa diplomatskim bontonom?

MAKRON ŠOKIRAO CEO SVET: Objavio svoj PRIVATNI RAZGOVOR sa Putinom, Moskva BESNA - oglasila se i ZAHAROVA! (VIDEO)

Dvosatni dokumentarac "Predsednik, Evropa i rat" takođe je uključivao delove Makronovih poziva britanskom premijeru Borisu Džonsonu, nemačkom kancelaru Olafu Šolcu i ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom

Objavljeno: 09:38h

Kremlj je oštro ukorio francuskog predsednika Emanuela Makrona zbog kršenja protokola jer je dozvolio emitovanje privatnog razgovora koji je vodio sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom četiri dana pre početka rata u Ukrajini.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu.

Iskusni ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da je uključivanje devetominutnog razgovora u TV dokumentarac prekršilo tradiciju poverljivosti koja se podrazumeva kada su u pitanju privatni razgovori između lidera, prenosi britanski Telegraf.

- Diplomatski bonton ne uključuje jednostrano curenje takvih snimaka - rekao je Lavrov.

Slučaj je prokomentarisala i portparolka Kremlja Marija Zaharova​​​​​​​.

- Kada je Makron nazvao ruskog predsednika, ceo razgovor su snimali novinari. Ovo je samo jedan primer kako Francuzi čudno tumače diplomatiju - rekla je ona.

1 / 5 Foto: Profimedia

Posle duže vremena, sa Rusijom su se saglasile i neke zapadne diplomate. U ambasadama u Parizu su iznenađeni odlukom francuskog predsednika da dozvoli ukljućivanje razgovora u dokumentarac koji je prikazan krajem juna na TV Frans 2.

Dvosatni dokumentarac "Predsednik, Evropa i rat" takođe je uključivao delove Makronovih poziva britanskom premijeru Borisu Džonsonu, nemačkom kancelaru Olafu Šolcu i ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom.

- Strani lideri od sada će biti oprezniji kada razgovaraju s Makronom - smatraju diplomate.

Tokom razgovora, Makron je neuspešno pokušavao da nagovori Putina da ne napadne Rusiju, apelujući na njega da ne naseda na provokacije i razgovara sa američkim liderom Džoom Bajdenom. Putin, koji se nalazio u dvorani za hokej, bio je više zainteresovan za igru nego za predloge francuskog lidera o rešavanju krize.

- Da budem iskren, radije bih igrao hokej na ledu. Evo, pričam s tobom iz dvorane pre treninga - rekao je Putin.

1 / 8 Foto: Profimedia

Makron je izgleda bio uveren da je uradio dobru stvar pa je preneo medijima delove razgovora, ali ga je Kremlj demantovao da je Putin pristao na bilo koji predlog Makrona.

U dokumentarcu se čuje i Džonson koji izražava skepsu da je dijalog sa Putinom moguć.

1 / 4 Foto: EPA-EFE/NEIL HALL / POOL POOL

- Svaki put kad razgovaramo s Vladimirom Putinom imam utisak da je sve agresivniji. Čini mi se da mi zvučimo pomalo slabo. On se neće zaustaviti dok ne dobije ono što želi... - kaže Džonson.

Makron je, u dokumentarcu, priznao pose poslete Ukrajini, da su njegovi diplomatski napori bili uzaludni.

- Razgovarali smo, proveli smo dosta vremena pokušavajući da zaustavimo rat... Mislio sam da možemo pronaći put sa Vladimirom Putinom zasnovan na poverenju i intelektualnom razgovoru - rekao je on.

1 / 6 Foto: Profimedia

Jelisejska palata odobrila je dokumentarac, ali način na koji je Makron u njemu prikazan nije ispao toliko laskav i deluje kao da je francuski predsednik bio izmanipuliasn, piše Telegraf.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.