VLADIMIR PUTIN JE OVO UPRAVO IZNEO U JAVNOST: Šta KAŽETE?!
Vladimir Putin, Foto: Profimedia

OGLASIO SE

VLADIMIR PUTIN JE OVO UPRAVO IZNEO U JAVNOST: Šta KAŽETE?!

Govoreći o ukrajinskom žitu, Putin je rekao da se histerija po pitanju blokade te isporuke stvara veštačkim putem, kao i da Rusija nije ta koja blokira izvoz

Objavljeno: 17:25h

Nagli porast inflacije u svetu je rezultat višegodišnjeg neodgovorne makroekonomske politike Grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta (G7), a ne specijalne operacije Rusije u Ukrajini, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na zasedanju samita BRIKS-a.

Kako je rekao, globalna trgovina je zamrla zbog nesuglasica, lome se monetarni i finansijski sistemi, baš kao i celokupni logistički lanci.

- To je dovelo do ozbiljnog socijalno-ekonomskog efekta pre svega kada je reč o razvoju zemalja Azije, Afrike, Latinske Amerike i Bliskog Istoka u kojima je primetan nagli porast cena prehrambenih proizvoda, energenata, ali i sirovine - istakao je Putin.

Takođe se osvrnuo i na bezbednostnu situaciju u svetu rekavši da pojedine zemlje žele da promene arhitekturu bezbednosti i da uvedu neka druga pravila.

- Vodeći se interesom da očuvaju svoju dominaciju pojedine zemlje sistematično pokušavaju da promene aktuelnu arhitekturu bezbednosti, koja je zasnovana na centralnoj ulozi UN, nekakvim drugim poretkom koji je zasnovan na nekakvim novim pravilima. Kakva su to pravila? Ko je ta pravila smislio? To nije objašnjeno - rekao je Putin.

1 / 4 Foto: Profimedia

Prema njegovim rečima, pokušaji da se ta pravila nametnu uvođenjem nelegitimnih sankcija, zajedno sa posledicama pandemije, samo su pogoršali krizu u svetskoj ekonomiji.

Govoreći o ukrajinskom žitu, Putin je rekao da se histerija po pitanju blokade te isporuke stvara veštačkim putem, kao i da Rusija nije ta koja blokira izvoz.

- Ja sam to više puta rekao, ali želim još jednom da ponovim - Rusija ne blokira izvoz ukrajinskog žita i spremna je da omogući slobodan prolaz brodovima u međunarodnim vodama u slučaju da ukrajinske snage razminiraju luke i pripadajuću akvatoriju - naglasio je.

Ruski predsednik je kao kriterijume koje koče izvoz žita naveo i dodatne komplikacije koje su se nametnule u vidu osiguranja transporta žita i bankarskih transakcija.

- Pritom, i prema našim, ali i američkim proračunima, ovde se radi o količini od oko pet do šest miliona pšenice i oko sedam miliona tona kukuruza. Te količine na globalnom nivou ništa neće rešiti - zaključio je ruski predsednik.

Bonus video:

ESPRESO ANKETA: Pitali smo građane šta misle o dramatičnoj situaciji u Ukrajini
02:38

ESPRESO ANKETA: Pitali smo građane šta misle o dramatičnoj situaciji u Ukrajini

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media