DA LI SE MOŽE UMRETI OD TUGE? Ovako je preminuo muž UBIJENE učiteljice iz Teksasa, sve o SINDROMU SLOMLJENOG SRCA!
muž i žena iz Teksasa, Foto: Twitter

jezivo

DA LI SE MOŽE UMRETI OD TUGE? Ovako je preminuo muž UBIJENE učiteljice iz Teksasa, sve o SINDROMU SLOMLJENOG SRCA!

Profesor Sian Harding, kardiolog iz Londona, kaže da je porast adrenalina od emocionalnog šoka jedan od faktora sindroma slomljenog srca

Objavljeno:

Sigurno je da ste nebrojeno puta čuli da je nekome srce prepuklo od tuge, da je ovaj svet napustio zbog prevelike boli i slično. Međutim, postojanje ozbiljnih rizika po zdravlje, kada je srce slomljeno od bola i tuge je i naučno dokazano.

Suprug Irme Garcije, jedne od učiteljica koje su ubijene u masakru u teksaškoj školi, umro je, navodno, od srčanog udara, a porodica je izjavila da je preminuo jer mu je srce bilo slomljeno.

Džo Garsija (43) preminuo je samo dva dana posle masakra, dok je pripremao sahranu svoje supruge. On je sigurnosnim kamerama usnimljen u poseti groblju, kako na grob svoje supruge stavlja ruže i to samo nekoliko sati pre sopstvene smrti.

Iako okolnosti i njegovo zdravstveno stanje pre smrti još uvek nisu saopšteni, članovi porodice tvrde da je Džo bitku sa životom izgubio zbog patnje za svojom tragično preminulom suprugom, koju je voleo 25 godina.

Sindrom slomljenog srca zaista postoji, a ovo stanje se javlja kada je telo preplavljeno hormonima stresa poput adrenalina i noradrenalina, kaže Helen Vilson, istraživačica u dobrotvornoj organizaciji za bolesti srca u Velikoj Britaniji.

Višak adrenalina može da oslabi srčani mišić i istanji arterije, značajno smanjujući njegovu sposobnost da pumpa krv kroz telo.

Kada telo nema dovoljno krvi, vitalni organi se "gase".

Sindrom slomljenog srca, čiji je medicinski naziv takotsubo kardiomiopatija, pogađa do 3.000 Britanaca i 11.000 Amerikanaca svake godine. Velika tuga, razvod, čak i bankrot može biti okidač za ovo stanje.

Ipak, ovo nije tako često fatalno stanje, pa se ljudi oporavljaju već posle nekoliko nedelja. Procenjuje se da od posledica sindroma slomljenog srca premine jedan procenat ljudi.

Profesor Sian Harding, kardiolog iz Londona, kaže da je porast adrenalina od emocionalnog šoka jedan od faktora sindroma slomljenog srca.

- Velika tuga je najčešći uzrok, ali i stanje šoka usled tragičnih okolnosti dodatno pogoršava stanje - rekla je ona, prenosi Daily Mail.

Simptomi su slični srčanom udaru, izazivaju iznenadni i intenzivni bol u grudima, kratak dah i palpitacije, sa tom razlikom da ovo stanje nije posledica začepljenih arterija, kao što je to slučaj kod srčanog udara.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.