NAJSTARIJI ČOVEK NA SVETU DANAS PUNI 113 GODINA: Kaže da svakog dana pije čašu ovog PIĆA, veoma je DOBROG ZDRAVLJA!
Huan Visent Perez Mora, Foto: Printscreen/Youtube/ Inside Edition

SVAKA ČAST

NAJSTARIJI ČOVEK NA SVETU DANAS PUNI 113 GODINA: Kaže da svakog dana pije čašu ovog PIĆA, veoma je DOBROG ZDRAVLJA!

Perez Mora, koji živi u San Hose de Bolivaru, gradu u zapadnoj državi Tačira, danas proslavlja 113. rođendan okružen porodicom i prijateljima

Objavljeno: 13:58h

Huan Visent Perez Mora iz Venecuele, koji je prošle nedelje proglašen za najstarijeg čoveka na svetu prema Ginisovoj knjizi rekorda, danas proslavlja 113. godinu života.

Perez Mora, koji živi u San Hose de Bolivaru, gradu u zapadnoj državi Tačira, danas proslavlja 113. rođendan okružen porodicom i prijateljima.

Ginisova knjiga rekorda potvrdila je da je Mora najstarija osoba na svetu nakon što je 18. januara preminuo nekadašnji rekorder Saturnino de la Fuente Garsija, koji je bio rođen 11. februara 1909. u Španiji.

Mora je rođen 27. maja 1909. i bio je je u braku sa Ediofinom del Rosario Garsijom 60 godina pre nego što je preminula 1997. godine. Par je dobio 11 dece, a porodica se proširila na 41 unuče, 18 praunučadi i 12 čukununučadi.

- Moj tata je veoma dobrog zdravlja. On ne pati ni od kakve bolesti koja zahteva medicinski tretman. Sledećeg dana nakon odmora, kaže da se vrlo dobro naspavao. Cela porodica je veoma zahvalna za zdravlje mog tate - rekla je za Ginis njegova ćerka Nelida Perez.

- Moj ujak Visente prenosi mnogo mira, spokoja i zrači radošću. On je osoba koja ima mnogo toga da pruži. On uživa u osnovama života i veoma je zahvalan Bogu. Porodica mu je podrška - nadovezao se Fredi Abreu.

1 / 5 Foto: Printscreen/Youtube/ Inside Edition

Perez Mora svoju dugovečnost pripisuje ljubavi prema Bogu i molitvi dvaput dnevno, napornom radu, pazeći da rano legne u krevet i svakodnevnom ispijanju čaše španskog likera aguardiente sa ukusom anisa. Osim blago povišenog krvnog pritiska i problema sa sluhom zbog godina, Perez Mora je veoma dobrog zdravlja.

- On ima dobro srce. Ima promene zbog godina, ali mu nije potrebna dugoročna intervencija ili lečenje. Smatram da je svojom aktivnošću, svojom higijenom i ishranom osoba koja će doživeti još godina - predviđa njegov lekar dr Enrike Guzman.

Perez Mora je bio deveto od 10 dece koju su rodili Eutikio del Rosario Perez Mora i Edelmira Mora u gradu Tačira El Kobre pre nego što se porodica preselila u selo Los Pahuiles San Hoze de Bolivar. Imao je jedva pet godina kada je pratio svoju braću i oca da rade na farmi, gde su brali šećernu trsku i kafu.

Osnovnu školu nije pohađao do svoje 10. godine, ali je prekinuo nakon samo pet meseci jer mu se učiteljica razbolela. Međutim, naučio je da čita i piše zahvaljujući knjizi koju mu je učitelj poklonio.

Mora, koji je 10 godina bio šerif u gradu Karikuena, postao je prvi muški superstogodišnjak u Venecueli kada je proslavio svoj 110. rođendan 2019. Starina se nada da će jednog dana ostati upamćen kao neko ko je bio vredan radnik, veran svojoj ženi i katoličkoj veri.

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.