DOKTOR DRAGAN IZNEO VELIKO SAOPŠTENJE O OMIKRONU: Nije jasno da li se brže širi,ima još jedna stvar koja je važnija
Bolnica, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni

OGLASIO SE DOKTOR

DOKTOR DRAGAN IZNEO VELIKO SAOPŠTENJE O OMIKRONU: Nije jasno da li se brže širi,ima još jedna stvar koja je važnija

Pre dopunske doze, Primorac preporučuje test ćelijskog imuniteta, koji se može uraditi u njegovoj klinici

Objavljeno:

Dr Dragan Primorac gostovao je u RTL Direktu, gde je komentarisao najnoviji soj COVIDA-19, omikron.

On kaže da prvi rezultati koji dolaze pokazuju da još uvek nije jasno da li ova varijanta omogućava brže širenje. "Najvažnije vesti kojima svedoče kolege iz Kalifornije govore da je klinička slika manje-više blaga, a isto je bilo i u Južnoj Africi. Uvek je dobro zadržati neku vrstu optimizma", rekao je on.

Zatim je izneo dobre vesti u vezi sa antitelima koja su se pokazala efikasnim protiv ovog soja i istakao da je Novavak naveo da ima jednu specijalnu vakcinu zasnovanu na proteinskoj vakcini. "U januaru lansiraju ovu vakcinu koja izuzetno efikasno deluje na ovu varijantu. Mnogo je više razloga za optimizam nego negativnih emocija", kaže on.

Koronavirus, Korona virus, Korona-virus, Covid-19, Covid 19, Antitela, Španija, Studija, Imunitet krda
foto: EPA-EFE/ DAVID MARIUZ

Primorac kaže i da nema dovoljno podataka da vakcina ne deluje na ovaj soj. Upitan o stavovima da je omikron zapravo naš spasitelj, on kaže: „Ako govorimo o ovih 50 mutacija, da je njih 30 na vrhuncu, niko nije pričao o nečem izuzetno važnom, imamo protein koji igra izuzetno važnu ulogu, ulogu u obmanjivanju tela da prepozna virus i da neutrališe naš imuni sistem. Neverovatna stvar je da dolazi do gubitka tog virusnog materijala i da ono ne može da proizvede taj protein koji je ćeliji olakšao uništavanje proteina i čuvajte ga u ostacima ćelija. I to je jedna pozitivna vest stara samo nekoliko sati.

Test ćelijskog imuniteta Govoreći o buster dozi, Primorac smatra da bi bilo pametno pre nje proveriti ćelijski imunitet.

„Imate vodeće časopise koji govore da nivo antitela ne može da pokaže snagu vašeg ćelijskog imuniteta. U prvom kontaktu sa virusom razvijate antitela koja neutrališu virus i sprečavaju ga da uđe u ćeliju. Druga šema, kada ste pogledajte virus, po specijalnim ćelijama, stranicama koje predstavljaju antigen. One ga razgrađuju i pokazuju tu stranu supstancu i mi stvaramo tu posebnu, rekao bih grupu aktivnih ćelija koje idu uz pomoć memorijskih pomoćnika i stvaraju memorijske ćelije. Memorijske ćelije svaki put kada budu u kontaktu sa virusom će se aktivirati, proizvesti interferon koji će zaustaviti replikaciju virusa, ili ako su to drugi molekuli, koji prirodno ubijaju limfocite, moći će da uništi virus“, rekao je on i dodao da 90 procenat sistema je rekao da nema snažnog ćelijskog odgovora bez ćelijskog imuniteta.

Zatim se osvrnuo na 2003. godinu, u vreme svog starijeg brata SARS CoV, a zatim i na serume ispitanika, 17 godina od tada su svi razvili ćelijski imunitet i jasno je koliko je to važno za našu odbranu od ponovne infekcije virusom. .

"Ako je nivo niži, imate pravo na dodatnu dozu. Ne možete dobiti ćelijski imunitet ako niste vakcinisani ili preboleli", rekao je on. Kako se takvi testovi koriste u brojnim zemljama širom sveta. svet.

Smrt od vakcine Govorio je i o nuspojavama vakcine, zaključivši da nema dokaza da je iko u Republici Hrvatskoj umro od vakcine. „Veliki hendikep je smanjenje broja obdukcija ljudi koji su umrli od COVID-a, tako da ne možete da saznate da li je neko umro od vakcinacije ili ne“, kaže on.

Vakcina
foto: Profimedia

Upitan da li vakcina treba da bude obaveza, rekao je da mu je kolega rekao da mi u Hrvatskoj nismo svesni koliko smo srećni jer smo otvoreni, jer možemo da odemo u restoran gde posluje privreda. „Treba pratiti iskustva drugih“, zaključuje on.

Konačno, kada prođe pandemija, kaže: „Naučnici koji predviđaju najgore. Ako pogledate 2003. godinu, tada je epidemija trajala dve godine, pun sam optimizma za sledeće leto, radimo jedan od naučnih događaja i gosti od 40 država, nobelovci i niko nas nije otpustio. Ako veruju da će situacija biti bolja, onda nema sumnje“, rekao je dr Primorac za RTL Direkt.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.