ČUVENI JOGURT POVUČEN SA TRŽIŠTA: Sporni proizvod sadrži opasni PESTICID!
Ilustracija, Foto: Profimedia

HRVATSKO TRŽIŠTE

ČUVENI JOGURT POVUČEN SA TRŽIŠTA: Sporni proizvod sadrži opasni PESTICID!

Hrana kontaminirana ovom supstancom dosad je u EU najčešće dolazila iz Indije, gde je njegovo korišćenje u prehrambenoj industriji dozvoljeno

Objavljeno:

Mlekara "Dukat" povukla je sa hrvatskog tržišta iz prodaje dva voćna jogurta "dukatos" sa ukusima crne ribizle i pomorandža-cimeta zbog utvrđenog pesticida etilen-oksida u aditivu koji se koristi u procesu proizvodnje, saopštilo je hrvatsko ministarstvo poljoprivrede!

Posebno zabrinjava činjenica što se svi "sporni" proizvodi prodaju i u Srbiji, ali do zaključenja ovog broja još nije bilo utvrđeno da li se problematični jogurti nalaze i na našem tržištu i da li su bili dostupni srpskim potrošačima.

Etilen-oksid inače je zabranjen u Evropskoj uniji, ali i u Srbiji i stavljen je na listu zabranjenih pesticida jer se smatra kancerogenim. Prema rečima stručnjaka, dugoročno konzumiranje imalo bi štetan uticaj na zdravlje ljudi.

- U Srbiji još nema zvaničnih informacija o ovim proizvodima, a ukoliko ih bude kao u Hrvatskoj, nadležni će odmah reagovati - rekli su u Ministarstvu poljoprivrede Srbije i dodali:

- Mi još nismo dobili nikakve informacije, niti zvanično obaveštenje od Evropske komisije koje se time bavi i koja je zapravo i alarmirala kolege u Hrvatskoj. Onog trenutka kada dobijemo tu informaciju, koja je pozanta pod nazivom "rapid alert", naše službe će odmah reagovati i obavestiti građane o svim detaljima.

Kako su dalje naveli, oni prate situaciju u regionu, pa i u Hrvatskoj, i informisani su o svemu što se dešava kod naših suseda.

Etilen-oksid je zapaljivi bezbojni gas slatkastog ukusa koji se koristi prvenstveno u proizvodnji hemikalija. U manjim količinama koristi se kao pesticid i sterilizator. Budući da može da ošteti DNK vrlo je efikasan za ubijanje bakterija, virusa i gljivica, ali studije su dokazala i njegova kancerogena svojstva. Njega gotovo da nema u masovnoj proizvodnji. Često se koristi u hemijskoj, a zabranjen je u prehrambenoj industriji.

Hrana kontaminirana ovom supstancom dosad je u EU najčešće dolazila iz Indije, gde je njegovo korišćenje u prehrambenoj industriji dozvoljeno.

Bonus video:

00:19

ESPRESO PAPARAZZO! UHVATILI SMO STANIJU U CRNOJ GORI

(Espreso/Informer.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.