S POČETKOM SEZONE U HRVATSKOJ, POČINJU I NAPADI NA SRBE! Oglasio se hrvatski novinar DUHAČEK, imao je šta da kaže!
Gordan Duhaček, Foto: Printscreen/youtube

počelo je u splitu

S POČETKOM SEZONE U HRVATSKOJ, POČINJU I NAPADI NA SRBE! Oglasio se hrvatski novinar DUHAČEK, imao je šta da kaže!

Drugom gostu iz Srbije su pak u Splitu izbušili gume na autu

Objavljeno: 12:05h

U Hrvatskoj turistička sezona još nije počela kako treba, a već su započeli napadi na Srbe, naravno u Splitu, piše hrvatski portal Index u komentaru Gordana Duhačeka koji ukazuje da je zato već sada potrebno reći da je svaki "napad na Srbe, napad na Hrvatsku".

Podseća da je pre nekoliko dana PU splitsko-dalmatinska objavila da je napadnut mladi par iz Srbije, kada je nekoliko nepoznatih osoba fizički napalo 25-godišnjeg muškarca i 26-godišnju ženu.

To, međutim, nije bilo sve, navodi Duhaček i podseća da su u Splitu stradali Rus i Ukrajinac. Ukrajinac je pritom zadobio lakše telesne povrede, a Rus je prošao bez povreda.

Drugom gostu iz Srbije su pak u Splitu izbušili gume na autu.

"Ima nedvosmisleno mnogo onih koji će reći da su to izolovani incidenti, da ovo, da ono, ali proteklih godina smo nažalost naučili da su erupcije antisrpske histerije i nasilja redovni dodatak turističkoj sezoni, na prostoru između Zadra i Dubrovnika. Događa se to različitim ljudima, ali su to uvek iste primitivne priče i glupi, nacionalistički motivi", naveo je autor.

Ukazujući da je od rata prošlo trideset godina, Hrvatska se, kaže, i dalje ne može izboriti sa "gilipterima kojima je jedini sadržaj duše, zahvaljujući hratoličkom vaspitanju, mržnja prema drugačijima, sa Srbima kao najgorima od svih".

Pita šta bi uopšte bilo od hrvatskog turizma da su se 1970-ih i 1980-ih tako napadali nemački turisti, kada su počeli da otkrivaju Jadransku obalu i ističe da su snage Vermahta i Š-a počinile mnogo veće zločine na tom području u Drugom svetskom ratu nego što su počinjeni u ratu 1990-ih.

Dodatni je problem, smatra, što su agresivni domoljubi obrazovno i mentalno ispod nivoa, pa ne shvataju da postoji nekoliko verzija ćirilice. Tako su, podseća, nedavno u Splitu nastradali i ruski sportisti zbog "problematičnih dresova".

"Niko ne treba da se iznenadi ni ako u Dalmaciji premlate nekog purgera misleći da je Srbin, jer govori ekavicu. Nema tu neke velike pameti, samo zadrtosti i nasilja koji zagađuju društvo", naveo je Duhaček.

Uostalom, pita on, kakva je Hrvatska država ako u njoj ne mogu mirno da šetaju turisti iz Srbije, mnogi rođeni nakon završetka rata.

"To je antisrpska država, ali i antihrvatska, jer prenošenje sporova sa najvišeg državnog nivoa među obične građane može dovesti samo do još veće štete za te građane, od kojih su velika većina Hrvati", naveo je.

Ističe da su napadi na Srbe jednostavno anticivilizacijski i sramote Hrvatsku.

"Mučni su i ponižavajući, jer su jasan izraz kolektivne podsvesti društva, koje je proizvelo neiživljene tinejdžere kojima je vrhunac egzistencije napadati Srbe", ukazuje Duhaček i dodaje da je potreba osuda, ali bez kalkulacija.

Prema njegovim rečima, odmah na početu sezone treba upozoriti da se takve primitivne, šovinističke pojave moraju oštro i bez kalkulacija ili relativizacija osuditi, kao što je u slučaju napada u Splitu učinio novi gradonačelnik Ivica Puljak.

"Svaka tolerancija prema takvoj vrsti nasilja Hrvatskoj samo može štetiti", naveo je Duhaček i poručio da je stoga možda, kako kaže, najbolje reći na način koji mogu razumeti i najsporiji domoljubi, a to je da je "svaki napad na Srbe, napad je na Hrvatsku".

Bonus video:

AKO ŽENA MOŽE DA VODI DRŽAVU, ŠTO NE BI MOGLA DA VOZI TRAMVAJ?! Upoznajte NEVENU, prelepu vozačicu tramvaja
03:38

AKO ŽENA MOŽE DA VODI DRŽAVU, ŠTO NE BI MOGLA DA VOZI TRAMVAJ?! Upoznajte NEVENU, prelepu vozačicu tramvaja

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media