STIGLE VAŽNE VESTI IZ HRVATSKE! Komšije ukidaju OVO?
Ilustracija, Foto: BETAPHOTO/MUP SRBIJE/MO

jmbg

STIGLE VAŽNE VESTI IZ HRVATSKE! Komšije ukidaju OVO?

Danom prestanka važenja zakona o matičnom broju prestaće da se određuju matični brojevi građana i na taj način će se ukinuti ta identifikaciona oznaka

Objavljeno: 14:43h

Hrvatska vlada je u skupštinsku proceduru danas uputila predlog zakona o prestanku važenja Zakona o matičnom broju kojim se ukida korišćenje te identifikacione oznake hrvatskih državljana koja služi za povezivanje podataka u službenim evidencijama.

“Danom prestanka važenja zakona o matičnom broju prestaće da se određuju matični brojevi građana i na taj način će se ukinuti ta identifikaciona oznaka za kojom, nakon ulaska u punu primenu, osobnog identifikacijskog broja (OIB) ne postoji potreba“, rekao je potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.

1 / 3 Foto: Profimedia

Matični brojevi građana koji su određeni do dana prestanka važenja Zakona o matičnom broju neće se brisati iz postojećih evidencija te će moći da se koriste za povezivanje i razmenu podataka u onim slučajevima kad se povezivanje podataka neće moći izvršiti korišćenjem OIB-a, međutim ne kao osnovna i stalna identifikaciona oznaka građanina, već kao kontrolni mehanizam, piše N1 Zagreb.

Bonus video:

02:14

TELO AZOVCA LEŽALO MESEC DANA, MOLILA ME JE DA GA SKLONIM! Ratni izveštač iz Donbasa detaljno opisao APOKALIPTIČNE SCENE RATA

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.