"SVET SRLJA U KATASTROFU, OVO ŠTO SE RADI JE SRAMOTNO": Stravičan izveštaj UN, prozor za delovanje se ZATVARA!
Ilustracija, Foto: Profimedia

DRAMATIČNO

"SVET SRLJA U KATASTROFU, OVO ŠTO SE RADI JE SRAMOTNO": Stravičan izveštaj UN, prozor za delovanje se ZATVARA!

Ključno je da Kina, i SAD, i druge zemlje G20, preuzmu glavnu reč - rekla je Andersenova.

Objavljeno: 16:20h

Svet, a posebno zemlje koje najviše zagađuju atmosferu, su daleko iza potrebnih restrikcija, i ne rade ni izbliza dovoljno, niti to obećavaju, kako bi dostigli bilo koji globalni cilj, za sprečavanje budućeg globalnog zagrevanja, piše u novom izveštaju Ujedinjenih nacija.

Kvalifikacija "veoma neadekvatno" upotrebljena u izveštaju, znači da se prozor za delovanje zatvara, ali da još nije zatvoren, kad je reč o ograničavanju budućeg zagrevanja planete, piše u Izveštaju o emisijama Programa za prirodnu sredinu Ujedinjenih nacija.

"Globalne i nacionalne obaveze koje se tiču klime su sramno neispunjene. Idemo ka globalnoj katastrofi", rekao je u četvrtak generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Antonio Gutereš
Antonio Guterešfoto: Profimedia

Naučnici koji su sastavljali izveštaj zaključili su da se svet presporo oslobađa od korišćenja fosilnih goriva.

- Izveštaj potvrđuje izuzetno spor tempo akcije, kad je reč o promeni klime, uprkos nadolazećim prelomnim klimatskim tačkama koje nam se približavaju - rekao je Bil Her, klimatski analitičar.

Umesto da se zagrevanje ograniči na 1,5 ili 2 stepena celzijusa u odnosu na predindustrijske nivoe, što je globalni cilj određen Pariškim sporazumom iz 2015, zagrevanje će biti 2,8 stepeni do 2100. godine, kako se stvari sada odvijaju, zaključak je ovog izveštaja. Konkretne akcije nacija bi mogle da to smanje na 2,6 stepeni, a već smo se svi zajedno dodatno zagrejali za 1,1 stepen, u odnosu na predindustrijski nivo.

Generalni sekretar Svetske meteorološke organizacije Peteri Talas rekao je da su izračunali da postoji 50 odsto šanse da će svet dostići nivo zagrevanja od 1,5 stepeni u narednih 5 godina.

- Po svemu sudeći, preći ćemo 1,5 stepen - rekla je direktorka UNEP Inger Andersen za AP. - Možemo da izbegnemo ovo, ali potrebne su nam redukcije od 45 odsto do 2030. godine. Svaka decimala se računa, inače ishod može biti katastrofalan. Idemo iz klimatske krize u klimatsku katastrofu.

Rob Džekson, naučnik sa Stenforda, rekao je da još jedna decenija emisija gasova nastalih sagorevanjem fosilnih goriva znači da ćemo sigurno preći 1,5 stepen, možda i dva a, kako je rekao, "neka nam je bog u pomoći, možda i 2,5 ili 3 stepena".

- Radimo stvari presporo. Obnovljivi izvori energije su dostupniji nego ikad i jeftiniji su nego ikad. Ali COVID i rat u Ukrajini su poremetili globalna tržišta energenata i naterala su neke zemlje da se vrate uglju i drugim gorivima. Ovo ne sme da se nastavi - rekao je on.

Izrael, Korona, Kovid, Omikron, PCR test, Antigenski test
foto: Profimedia

Za 10 dana počeće redovni klimatski pregovori u Šarm el Šeiku, a poznato je da su za čak 75 odsto opasnog zagađenja odgovorne zemlje iz G20, najbogatije države sveta.

U izveštaju stoji da zemlje G20 debelo kasne sa obećanim redukcijama.

- Ključno je da Kina, i SAD, i druge zemlje G20, preuzmu glavnu reč - rekla je Andersenova.

(Espreso/HuffPost)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.