ANALITIČARI IZNELI NAJPRECIZNIJE PROGNOZE O MILOVOM PADU! Crkva, NATO, Kosovo - ovo čeka Srbiju, a ovo Crnu Goru
Foto: printscreen

neke stvari će ostati iste

ANALITIČARI IZNELI NAJPRECIZNIJE PROGNOZE O MILOVOM PADU! Crkva, NATO, Kosovo - ovo čeka Srbiju, a ovo Crnu Goru

Lideri tri opozicione liste koje su na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori osvojile većinu od 41 mandata već su se dogovorili o formiranju ekspertske vlade koja bi trebalo da povuče sporni Zakon o slobodi veroispovesti, ali i da nastavi EU integracije.

Objavljeno:

Dan nakon pobede vođe koalicija "Za budućnost Crne Gore", "Mir je naša nacija" i "Crno na bijelo" Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović usaglasili su nekoliko principa na kojima će funkcionisati nova vlast.

Tako su se najpre dogovorili da će nova vlada odgovorno sprovoditi sve međunarodne obaveze i realizovati sve neophodne reforme kako bi Crna Gora u najkraćem mogućem roku pristupila Evropskoj uniji.

Takođe, lideri koalicija sporazumeli su se da nova vlada bude ekspertska, sačinjena od stručnjaka iz konkretnih oblasti bez obzira na njihovu političku, versku, nacionalnu ili bilo koju drugu osobenost. Konačno, dogovoreno je da će nova vlast u potpunosti biti posvećena poštovanju Ustava i primeni zakona, uz izmene, dopune i reviziju svih diskriminatorskih zakonskih i podzakonskih akata, uključujući i sporni Zakon o slobodi veroispovesti. Osim toga, tvorci nove vladajuće većine pružili su ruke predstavnicima manjinskih naroda sa željom da zajednički grade, kako kažu, lepšu i prosperitetniju budućnost Crne Gore.

Imajući sve to u vidu, ali i činjenicu da će novu vlast većinski formirati koalicije okružene oko Demokratskog fronta i Demokrata koje neguju dobre odnose i sa Srbijom i sa SPC-om, za očekivati je da će se vrlo brzo ukinuti diskriminatorski Zakon o slobodi veroispovesti prema kome je SPC morala da dokazuje da je vlasnik manastira i crkava izgrađenih pre 1918. godine. Takođe, status Srba u Crnoj Gori koji čine oko 30 odsto stanovništva bi trebalo da bude znatno bolji nego u poslednjih deceniju i po. Toliko bolji da je moguće i vraćanje dvojnog državljanstva. Ipak, teško je očekivati da će se spoljna politika Crne Gore toliko promeniti da će ova država povući priznanje Kosova, a kamoli napustiti evropski put i izaći iz NATO.

Pozitivna promena

Programski direktor Beogradskog fonda za političku izuzetnost Marko Savković ističe za "Blic" da je promena vlasti u Crnoj Gori najbolja stvar koja je mogla da se dogodi čitavom regionu.

- To je pozitivna promena koja će osnažiti demokratiju, a neće narušiti stabilnost regiona. Pozitivno je i to što će takozvana prosrpska struja u Crnoj Gori, grubo rečeno, leći na rudu i postati državotvorna partija, odnosno prihvatiti evroatlantski put Crne Gore. Činjenica je da je ideja o udruživanju Srbije i Crne Gore odavno prevaziđena i da ta ideja nema podršku ni u Beogradu. Kao što je istina da je DPS pao zbog odnosa prema srpskom nacionalnom pitanju i donošenja Zakona o slobodi veroispovesti koji je izazvao višemesečne proteste širom Crne Gore. Drugi razlog je svakako endemska korupcija – naglašava Savković.

Kako kaže, u Crnoj Gori nikada nije postojala većina za ulazak u NATO i priznavanje nezavisnosti Kosova zbog čega nije ni održan referendum o tim pitanjima.

- I sam doskorašnji premijer Duško Marković je rekao da je 85 odsto građana protiv priznavanja nezavisnosti Kosova. Ali vlast se vodila geopolitičkim interesima Crne Gore. Odustajanje sada od toga previše bi koštalo. Crna Gora je od svih u regionu najbliža Evropskoj uniji. Na tome se radilo punih 11-12 godina. Nije realno da se sada odustane od tog puta, pa ni da se povuče priznanje nezavisnosti Kosova. Pogotovo što je Crna Gora multietničko društvo u kome ima i Albanaca. To bi bio loš, kratkotrajan potez – smatra Savković.

Srbi dobijaju status

Sociolog politike iz Crne Gore Srđan Vukadinović podvlači za “Blic” da su sve tri opozicione liste bile prinuđene na ustupke kako bi formirale novu vlast i nakon 30 godina smenile DPS.

- Zadatak nove vlade je da razvlasti DPS, koji ne zna kako da se ponaša u opoziciji, jer nikada nije ni bio u takvoj situaciji. A nova vlada bi trebalo odmah da krene sa razrešavanjem silnih korupcionaških afera dosadašnje vlasti - apostrofira Vukadinović.

Povlačenje spornog Zakona o slobodi veroispovesti i bolji status Srba u Crnoj Gori ne dovode se u pitanje.

- Taj zakon doneo je najveću štetu onome ko ga je doneo, a to je DPS. I ne samo to, nego taj zakon je potpuno nesprovodiv. Očekujem da Srbi u Crnoj Gori dobiju zastupljenost u institucijama srazmerno svojoj populaciji. Nerealno je da Bošnjaci sa svega dva poslanika bude zastupljeniji u institucijama od Srba, kojih je 30 odsto. Kada je reč o ulasku u NATO, moram reći da su u NATO ušli vlada i skupština Crne Gore, a ne narod. Ipak, i to i pitanje povlačenja priznanja Kosova teško da će nova vlada pokrenuti jer tu nema konsenzusa – kaže Vukadinović.

foto: printscreen

Spremnost na kompromis

Programski direktor CESID-a Ivo Čolović apostrofira za "Blic" da predstavnici nove vlasti u Crnoj Gori moraju biti skromni, razumni i spremni na kompromis.

- Do sada su pokazali maksimalnu ozbiljnost. Imam utisak da su principe nove vlade dogovorili još pre izbora. Zato mislim da pitanja evroatlantskih integracija i povlačenja priznanja Kosova neće seći preko kolena. Biće verovatno zadovoljni da, na primer, na sledećem glasanju za ulazak Kosova u UNESKO Crna Gora glasa protiv. To je sasvim dovoljno. S druge strane, iz NATO pakta se ne izlazi tako lako. Ako bi to učinila, Crna Gora bi ugrozila mir i stabilnost i svoje interese, a činjenica je da u NATO paktu ne ugrožava Srbiju koja takođe sarađuje sa NATO – objašnjava Čolović.

Kako kaže, koalicija oko Demokratskog fronta jedino kompromise neće praviti u vezi sa Zakona o slobodi veroispovesti.

- Taj zakon je ključni faktor poraza DPS-a i zato će Demokratski front ići na to ili da se ukine ili da se izmeni. Ne treba očekivati nagle promene. Srbija mora da bude strpljiva i da to ne očekuje od srpskog naroda u Crnoj Gori, koji prvi put sada nakon 2006. godine i nezavisnosti ima veću moć odlučivanja - naglašava Čolović.

Radić: Priznanje Kosova nije smelo da se dogodi

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenio je da u ovom momentu ne postoji procedura po kojoj bi Crna Gora mogla da napusti NATO, ali da je povlačenje priznanja Kosova potpuno drugačija tema.

- Eventualni stav o povlačenju priznanja bi u najmanju ruku predstavljao akt unapređenja dobrosusedskih odnosa. Ni u kojem slučaju ne treba izjednačavati povlačenje priznanja sa istupanjem iz NATO. Priznavanje Kosova nije smelo ni da se dogodi, ni da dođe na dnevni red i tu je Crna Gora, u najmanju ruku, morala da bude neutralna, odnosno nije smela da ga prizna - rekao je Radić.

Stvari koje će se promeniti

1. Sporni, diskriminatorski Zakon o slobodi veroispovesti biće ukinut ili značajno izmenjen

2. Postoji mogućnost vraćanja dvojnog državljanstva

3. Status Srba će biti promenjen nabolje, njihova zastupljenost u institucijama biće veća

Stvari koje će ostati nepromenjene

1. Crna Gora sasvim sigurno ostaje član NATO i na EU putu

2. Šanse da se povuče priznanje Kosova su veoma male

3. Ideja o ponovnom ujedinjenu Srbije i Crne Gore nije uopšte u opticaju

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.