SLUČAJ CETINJSKOG MASAKRA I NJEGOVE MISTERIJE, NEPOZNANICA JE MNOGO: Jedna POSEBNO BODE U OČI
Ilustracija, Foto: Facebook

tragedija

SLUČAJ CETINJSKOG MASAKRA I NJEGOVE MISTERIJE, NEPOZNANICA JE MNOGO: Jedna POSEBNO BODE U OČI

Velika je misterija da li je ovo bio nasumičan akt u trenutku nervnog rastrojstva ili možda smišljen i planiran

Objavljeno: 22:30h

Tri dana nakon masakra na Cetinju, u kojem je ubijeno 11 osoba, a šest je ranjeno, cela Crna Gora, ali i kompletan region su u šoku, mnogi detalji tragedije su već obelodanjeni, ali su mnogi i dalje nepoznanica.

Velika je misterija da li je ovo bio nasumičan akt u trenutku nervnog rastrojstva ili možda smišljen i planiran pošto je ubica Vuk Borilović (34) porodicu, ženu i troje dece, prethodnih dana poslao u Herceg Novi. Baš kao i da li je policija mogla brže i efikasnije da reaguje, odnosno da li tragedija ima veze sa odnosom Borilovića i Martinovića, dve povezane cetinjske porodice čija je istorija isprepletana vekovima unazad.

1 / 6 Foto: Printscreen/youtube/MediaBiro

Ipak, krenimo redom.

1. Telefonski pozivi

Prema zvaničnim podacima koje su obelodanili nadležni, Vuk Borilović je za vreme monstruoznog akta obavio čak tri telefonska razgovora! I to u različitim vremenskim intervalima, neke čak i kada je bio teško ranjen.

Kako je saopšteno, Borilović je nazvao oca dvojice dečaka koje je prethodno ubio, Markana (11) i Mašana (8), odnosno supruga ubijene Nataše Pajović Martinović.

Cetinje
foto: Printscreen

“Pobio sam i tvoju i moju porodicu”, navodno mu je rekao Vuk Borilović.

Ova rečenica, međutim, u najmanju ruku je misteriozna. Ubica, naime, do tog trenutka nije ni bio u kontaktu ni sa jednim od članova svoje porodice, ni bliže ni dalje, a od svih žrtava u rodbinskim vezama je bio samo sa stricom Goranom Đurišićem kojeg je surovo likvidirao.

Obelodanjeno je da je drugi poziv bio upućen poznaniku kojem je, navodno, rekao da je teško ranjen i da najverovatnije neće preživeti. Međutim, treći poziv je i dalje misterija, kako njegov sadržaj, tako i kome je on bio upućen. Nadležni, navodno, iz bezbednosnih razloga ne žele da saopšte sa kim je Borilović razgovarao tokom svog krvavog pira.

2. Ubistvo dece

Borilović je ubio deset i ranio šest osoba, a prema rekonstrukciji koju je uradila crnogorska policija, dve prve žrtve su bile deca - osmogodišnji Mašan i 11-godišnji Markan. Nesrećni dečaci su, prema nezvaničnim informacijama, pokušali da se sakriju, ali ih je monstrum ubio iz svoje lovačke puške, da bi tek nakon toga smrtno ranio njihovu majku.

Kriminolozi se slažu da je ovo izuzetno neobičan detalj, te da se veoma retki slučajevi, osim ako ne postoji dodatan motiv, da se čak i na meti masovnog ubice prvo nađu deca. Posebno jer se radilo o čoveku koji ima troje dece!

3. Zakazan pregled

Prve informacije su govorile da je monstrum Vuk Borilović bio povučen, ali ne i problematičan čovek. I da komšije sa njim nisu imale prethodne nesuglasice. Ipak, onda se prvo pojavila informacija da je pre nekoliko nedelja imao veliku svađu sa sugrađaninom kojem je demolirao kuću, a zatim i da je u mladosti imao popriličan broj prijava zbpog nasilničkog ponašanja, a pre pola godine i napad na kolegu zbog kojeg je čak trebalo da nosi nanogicu.

Konačno, Aleksandar Bošković, načelnik Odseka za suzbijanje opšteg kriminaliteta u Sektoru za borbu protiv kriminala MUP-a Crne Gore, rekao je da je Borilović baš na dan masakra, imao zakazan lekarski pregled!

- Borilović je posljednjih dana pokazivao određene promene ponašanja. Zbog toga je uz pomoć prijatelja imao zakazan lekarski pregled, do kojeg, nažalost, nije došlo.

O kakvoj se vrsti specijalističkog pregleda radilo, nije navedeno, nije potvrđeno da li je reč o poseti psihijatru zbog toga što je navodno mislio “da neko baca čini na njega”.

Ubistvo, Cetinje, Masakr, Vuk Borilović
foto: Facebook

4. Puška i policija

Borilović je važio za strastvenog lovca, ali i dobrog strelca. Ipak, mnogima je čudno što je uspeo da ubije čak deset i teško rani šest osoba, od kojih i jednog policajca. Na početku se mislilo da je koristio pištolj, ali se ispostavilo da je bio naoružan poluatumatskom lovačkom puškom za koju je imao regularnu dozvolu.

Sa jedne strane veoma je precizna, ali i ima mogućnost da ispali veliki broj projektila za kratak vremenski period. Na drugoj strani, po svemu sudeći prve policijske patrole koje su stigle na mesto obračuna bile su slabo opremljene. Ostala je dilema da li su specijalne jedinice mogle ranije da stignu i spasu neke živote.

5. Ubica monstruma

Tek će obdukcija dati odgovor na pitanje da li je monstruma Borilovića usmrtio pripadnik policije ili hitac koji je ispalio sugrađanin Nenad Kaluđerović koji je i dalje nedostupan policiji.

Nenad Kaluđerović
foto: Prvatna arhiva/Printscreen

Kaluđerović je već jednom bio osumnjičen za ubistvo, pa čak i godinama u bekstvu, da bi ga kasnije sud oslobodio. Septembra prošle godine je, prema pisanju “Pobjede”, hapšen pod sumnjom da je počinio krivično delo terorizma, pošto je bio deo grupe koja je pokušala da spreči ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju.

Nepoznato je otkuda se on zatekao na mestu pucnjave. Po jednoj verziji došao je kada je čuo da mu je pogođen venčani kum Mitar Mitrović (37).

Po drugoj, on je odlučio da reaguje pošto se u blizini nalazila i njegova porodica, te je na taj način i njih želeo da zaštiti.

Psiholog: Uzrok je povezan sa paranoidnim psihotičnim idejama

Psiholog Radoje Cerović smatra da je uzrok masovnog ubistva na Cetinju u kojem je 11 ljudi, uključujući dvoje dece i ubicu, ubijeno “povezan sa paranoidnim psihotičnim idejama”. Cerović je za “Dan” rekao da je ubistvo na Cetinju “užasan čin, strašna tragedija, ali ne spada u stvari koje nisu poznate i koje se ne događaju”.

- Šta god je bio “okidač”, uzrok je povezan sa paranoidnim psihotičnim idejama. To je osećaj da vas neko progoni i potpuni očaj i nemoć koji osoba oseća, bespomoćnost. Drugo je narcisoidni poremećaj ličnosti, osećaj da vas okolina ne razume i ne uvažava, da zaslužujete mnogo više pažnje. Radi se o veoma opasnoj vrsti strukture ličnosti. Često se radi i o kombinacijama sa osećajem socijalne izolovanosti koji ne mora da bude realan - rekao je Cerović.

Policajci su morali odmah da pucaju

“Policajci nisu bili obavezni, niti su smeli da čekaju odobrenje da upotrebe vatreno oružje i spreče Vuka Borilovića da nastavi s napadom u kom je ubio i ranio veliki broj ljudi na Cetinju. Takođe, iz Uprave policije morali su u što kraćem roku da obaveste javnost o dešavanjima makar osnovnom informacijom, kako bi sprečili uznemirenje javnosti”, za “Vijesti” su rekli eksperti koji su radili u hrvatskoj i srpskoj policiji - penzionisani hrvatski policijski funkcioner Mladen Gojun i pukovnica srpske policije u penziji Slavica Radovanović.

Mladen Gojun je rekao za “Vijesti” da smatra da treba razlikovati ubilački pohod i talačku krizu, te da se na Cetinju desilo ovo prvo i da zbog toga policajci na terenu nije trebalo da čekaju nikakvo odobrenje za pucanje.

- Ako se policajac nađe u sličnoj situaciji, bez obzira da li je u civilu ili uniformi, nema zahteva ni čekanja odobrenja za pucanje. I u SFR Jugoslaviji, a sad i u svakoj od zemalja je regulisano da se može u tim situacijama upotrebiti vatreno oružje. Ako je, kao u ovom slučaju, već došlo do stradanja ljudi, tu, po mom uverenju i iskustvu, nema puno razmišljanja, niti traženja odobrenja - morate sprečiti osobu u daljem ubilačkom pohodu.

Ubica trebalo da nosi nanogicu

“Počinilac masakra na Cetinju Vuk Borilović nije bez kriminalne prošlosti u prethodnom periodu, tvrdi podgorička “Pobjeda”. Prema njihovim informacijama, Borilović je u mladosti imao četiri-pet prijava za nasilničko ponašanje, a pre šest-sedam meseci je prvo verbalno, a potom i fizički napao kolegu Marka Lagatora.

Vuk Borilović sa suprugom
Vuk Borilović sa suprugomfoto: Facebook

Nakon sukoba na poslu, Borilović je otišao kod njega u Humce, povredio ga, oštetio mu auto i gađao kamenjem kuću. Lagator ga je prijavio, Borilović je priveden u policiju, potom je bilo suđenje i, kako saznaje “Pobjeda”, u julu ove godine je osuđen i naložena mu je obaveza, zbog nasilničkog ponašanja, da nosi nanogicu.

Kako se žalio, presuda još nije bila pravosnažna, kažu izvori “Pobjede”.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.