ŠTA SE DEŠAVA KADA SE SUDARE KORONA I GRIP U TELU: Lekari OPISALI SIMPTOME, PAZITE SAMO -1 stvar je VEOMA VAŽNA!
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/ MARKO DJOKOVIC

prvi slučajevi

ŠTA SE DEŠAVA KADA SE SUDARE KORONA I GRIP U TELU: Lekari OPISALI SIMPTOME, PAZITE SAMO -1 stvar je VEOMA VAŽNA!

Sve ovo, kako ističe, može da se komplikuje sa upalom pluća, upalom srčanog mišića

Objavljeno:

U Srpskoj su, do sada, dve osobe zaražene fluronom, odnosno istovremeno inficirane korona virusom i sezonskim gripom.

To su za Srpskainfo potvrdili u Institutu za javno zdravstvo RS, naglasivši da bi više ovakvih slučajeva u populaciji moglo da optereti ionako iscrpljen zdravstveni sistem.

– Univerzitetski klinički centar RS obavestio nas je da su kod dve osobe registrovali prisustvo i korone i virusa influence A. Početni simptomi prehlade, gripe i kovida obično su slični. I kovid i gripa često uzrokuju povišenu temperaturu, umor, bolove u telu, grlobolju, otežano disanje i povraćanje ili prolev. Mogu se pojaviti i simptomi kao što su gubitak čula ukusa i mirisa, kašalj, gubitak apetita, stalni bol u grudima – objašnjava dr Nina Rodić Vukmir, načelnica Službe za epidemiologiju u IJZ RS.

1 / 10 Foto: Printscreen/Prva

Sve ovo, kako ističe, može da se komplikuje sa upalom pluća, upalom srčanog mišića…

– Jedna i druga kombinacija simptoma zavise od osobe, od toga da li je vakcinisana, od prisustva komorbiditeta i starosti pacijenta. Veoma je važno da li je osoba vakcinisana, jer se vakcinacijom izbegavaju teže forme bolesti, koje zahtevaju bolničko lečenje i smanjuju rizik od komplikacija – naglašava Rodić Vukmir.

Dodaje da bolest može da izazove komplikacije kod starijih osoba, osoba sa hroničnim obolenjima srca, pluća, bubrega, metaboličkim oboljenjima, imuno-kompromitujućim stanjima…

– Osoba koja je istovremeno zaražena sa oba virusa, može i druge da zarazi sa oba virusa. Gripa se javlja u ovom periodu svake godine, a najveći uticaj koinfekcije je na pojedincu, na sposobnosti njegovog organizma da se izbori sa obe infekcije – Rodić Vukmir.

(Espreso/ Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.