UMRO JASMIN DODIK
Sveće, Foto: Profimedia

hronika

UMRO JASMIN DODIK

Pre tri dana u Sarajevu je u 75. godini života preminuo doajen BH filmske industrije Jasmin Dodik, konačno izgubivši bitku sa dugom i teškom bolešću.

Objavljeno: 17:45h

Bh. filmska zajednica danas se oprašta od Jasmina Dodika, istinskog zaljubljenika u sedmu umetnost koji je u proteklih 50 godina iz senke širio filmsku kulturu prikazujući po celoj Bosni i Hercegovini ostvarenja iz domaće i svetske produkcije pokretnom opremom.

Pre tri dana u Sarajevu je u 75. godini života preminuo doajen BH filmske industrije Jasmin Dodik, konačno izgubivši bitku sa dugom i teškom bolešću.

"Svim kolegama iz sveta filma koji nije tako primetan ali je jednako važan a to je distribucija i prikazivanje filmova, ostaće u trajnoj uspomeni kao istinski zaljubljenik i entuzijasta sedme umetnosti. Kolege će ga pamtiti po borbi da spasi filmsku traku, koja je na rubu zaborava pred modernom tehnikom i digitalizacijom", naveli su.

Činio je to putujući od grada do grada prikazujući filmove po domovima kulture na prostoru cele države te na taj način uveseljavao ljude i širio kulturu gledanja filmova u filmskim dvoranama.

Dodik je svoj radni vek proveo kao uposlenik Radio televizije Bosne i Hercegovine a kao stariji čovjek i slabijeg materijalnog stanja, na sebe preuzeo očuvanje filmske trake, idući i prikazujući filmove u malim kinima širom BiH.

"Kroz bivšu Jugoslaviju Dodik je sakupljao i presnimavao stare filmove, a tokom rata u BiH odlazio je u Zagreb te donosio filmove kako bi ih prikazivao u opkoljenom Sarajevu. Smatrali su ga ludim, pošto ljudi nisu imali hrane, a on je kroz ratni tunel švercovao filmove. Publika je, kako je često isticao, bila željna bioskopa. Trake sa filmovima svakako su nepraktične, teške za nositi i koštaju mnogo, ali to nije smetalo Dodiku da priušti to malo zadovoljstvo ljubiteljima sedme umetnosti", dodali su.

Dodik ovekovečen je i u sjajnom dokumentarnom filmu mladog BH autora Benjamina Dizdarevića "Rez" koji je premijerno prikladno prikazan u okviru programa BH film Sarajevo film Festivala 2016.godine a koji upravo govori o njegovom životnom putu liku i delu.

Među svojim prijateljima i kolegama biće upamćen kao miran, staložen i povučen čovek koji je imao lepu reč za svakoga i kao takav odlazi u legendu BH filma.

Fondacija za kinematografiju Sarajevo je početkom godine pokrenula inicijativu za dodelu priznanja filmskim radnicima zaslužnim za razvoje BH kinematografije od njenog nastanka pa do danas, a koja je u finalnoj fazi realizacije, a Jasmin Dodik će ovo priznanje nažalost primiti posthumno.

Upravni odbor i svi uposleni Fondacije za kinematografiju Sarajevo šalju izraze svoje najiskrenije saučešće porodici i prijateljima preminulog Dodika. Izrazima iskrenog saučešća pridružuju se i svi Dodikovi prijatelji i saradnici Udruge Filmske Industrije čiji je najstariji član bio od njenog osnivanja pa do danas.

(Espreso/Klix.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.