ČUVENI GINEKOLOG HODŽIĆ DOBIO ZABRANU OBAVLJANJA LEKARSKE DELATNOSTI! Poznat je RAZLOG
Ilustracija, Foto: Profimedia

ŠOKANTNO!

ČUVENI GINEKOLOG HODŽIĆ DOBIO ZABRANU OBAVLJANJA LEKARSKE DELATNOSTI! Poznat je RAZLOG

Optužnica ga tereti da je primenom neodgovarajućih metoda i sredstava lečenja izazvao pogoršanje zdravstvenog stanja neke osobe

Objavljeno:

Hodžića je Opštinski sud u Zenici prvo osudio na godinu dana zatvora kako bi Kantonalni sud u Zenici delimično uvažio žalbu branioca optuženog.

Ginekolog Jasmin Hodžić iz Zenice pravosnažnom presudom Kantonalnog suda u Zenici osuđen je na osam meseci zatvora zbog krivičnog dela nesavesno postupanje. Optužnica ga tereti da je primenom neodgovarajućih metoda i sredstava lečenja izazvao pogoršanje zdravstvenog stanja neke osobe.

Podsetimo, Hodžića je Opštinski sud u Zenici prvo osudio na godinu dana zatvora, tako da je Kantonalni sud u Zenici delimično uvažio žalbu branitelja optuženih i Hodžića, pa je presuda Opštinskog suda u Zenici promenjena, osuđen je na osam meseci zatvora.

On navodi optužnice

Optuženom je takođe zabranjeno obavljanje medicinske delatnosti, odnosno akušerske delatnosti u trajanju od jedne godine, koji se računa od dana pravosnažnosti prvostepene presude, pod uslovom da vreme provedeno na izdržavanju kazne zatvora nije uračunato u meru bezbednosti .

Podsetimo, prema optužnici, trudna P. E. je korištena u ambulanti Odela za trudnoću i porođaj u 40 + 6 sedmica trudnoće sa zdravim fetusom bez registrovanih anomalija u trudnoći koje bi mogle imati uticaja na smrt.

Uvidom u nalaz CTG -a u 16:05 pokazalo se da je fetus imao usporen rad srca od 90 do 110 otkucaja u minuti, što je bio faktor rizika i indikacija za pažljivije rukovanje i intenzivnije praćenje fetusa tokom prvog porođaja.

Hodžić je tada naložio trudnici da bude premeštena u prenatalnu sobu, a tokom porođaja druge trudnice, koji je završen u 18:07, nakon što je trudnica glasno pozvala iz prenatalne sobe, naredio je medicinskoj sestri IL da je pregleda da je trudnica otvorena 9,5 centimetara.

Hodžić joj je tada naložio da se odmah preseli u porođajnu sobu, što su sestre IL i KK uradile u 18.40, gde je bila povezana na CTG, što je ukazivalo na patološki usporen rad srca fetusa do 75 otkucaja u minuti. ravna linija što znači da trudnici nije stavljena kalota na stomak.

U optužnici se dalje navodi da je babica N. pozvala lekara u 18.45 časova, koji je, nakon što je prišao rađaonici i nakon pregleda takvog CTG nalaza, nastavio prirodni tok porođaja razbijanjem plodne vode trudnice. kašnjenje, kada je plodna voda već bila zelena i pokušala da ubrza stiskanje ploda primenom ručnog pritiska na fundus, što se prema pravilima struke vrši pritiskom jedne ili obe ruke akušera stisnutih u pesnicu, umerena pritisak doziran sa podlaktica akušera i to samo u fazi kontrakcije, zahtevajući od trudnice da se pritisne, a sve u cilju stiskanja fetusa, koji je pritisak vršen na vrh trbuha trudnice, u delu ispod rebara.

Smrt fetusa

- Kada se ovaj metod nije pokazao uspešnim, zahtevao je od trudnice da se okrene na levu stranu kako bi poboljšao intenzitet kontrakcija, a zatim se vratio u ležeći položaj, i ponovo pritisnuo rukama u stomak trudnice, iako je morao biti svestan da je zbog patoloških nalaza CTG zapisa otkucaja srca fetusa hitno potreban carski rez, kao metod porođaja, i mora znati da je ručni pritisak na fundus na trbuhu trudnice kao sredstvo istiskivanje ploda je dozvoljeno samo u fazi prirodne kontrakcije. suprotan način može ugroziti zdravlje fetusa, pa se to, uprkos olakom shvatanju, neće dogoditi, a da prethodno nije bio siguran u postojanje prirodnih kontrakcija, koristeći neodgovarajuću fizičku silu, na koji način je naneo povrede fetusu.lomovi leve parijetalne kosti do jednog centimetra od spoja sa temporalnom kostom, lučnog oblika dužine oko četiri centimetra, a posledična kr okcipitalno krvarenje u stražnjoj i bočnoj lobanjskoj jami, kao i posljedično krvarenje u fetalne moždane komore, a posebno kontuziju moždanog tkiva u području 2 × 2 cm koja bi pozicijski odgovarala mjestu prijeloma lijeve tjemene kosti , do kojih povreda je došlo istovremeno sa fetusom i koje su uticale na nastanak fatalne posljedice na fetus - navodi se u optužnici protiv Hodžića.

Smrt fetusa je nastupila u periodu od 18:55 do 19:05 kada je porođaj završen mrtvorođenim, nakon čega je mentalno zdravlje trudnice P. E. bilo ugroženo.

Bonus video:

01:34

ESPRESO U POSETI NAJLEPŠEM MESTU U SRBIJI: Legenda kaže da je na dnu Krupajskog vrela sakriveno BLAGO!

(Espreso/Avaz.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.