NOVOROĐENČE STARO SAMO 5 DANA DANA PRONAĐENO U KANALIZACIJI: Umotano u platno natopljeno otpadom (FOTO)
Policija, Foto: Mumbai Police

JEZIV PRIZOR

NOVOROĐENČE STARO SAMO 5 DANA DANA PRONAĐENO U KANALIZACIJI: Umotano u platno natopljeno otpadom (FOTO)

U toku je istraga kojom bi trebalo da se utvrdi kako je beba završila u odvodu

Objavljeno:

Devojčica, stara samo pet dana, pronađena je u kanalizacionom otvoru u Mumbaju. Ona je odmah prebačena u bolnicu i uspešno se oporavlja.

Lekari u bolnici u kojoj se beba nalazi rekli su za BBC, da je ona dobro, ali da će narednih dana pratiti njeno stanje.

Nekoliko građana pronašla su novorođenče, nakon što su videli da se grupa mačaka skuplja oko kanalizacionog otvora i glasno mjauče.

U toku je istraga kojom bi trebalo da se utvrdi kako je beba završila u odvodu.

Policija nije želela da iznosi detalje, ali su napuštanja ženske dece u Indiji česta, budući da roditelji preferiraju sinove. U ovoj zemlji žene su često diskriminisane i one se vide kao teret, posebno u ruralnim krajevima i siromašnim zajednicama.

Iako se većina ženskih, selektivnih abortusa, u Indiji dešava u ordinacijama uz pomoć testova za rano otkrivanje polova, ubijanja ili ostavljanja ženske, tek rođene dece nije neuobičajena pojava.

Ova devojčica imala je više sreće i nju je u nedelju spasila policija uz pomoć žena koje žive u ovom prigradskom naselju.

Beba je pronađena u tankoj beloj košulji koja je bila natopljena kanalizacionim otpadom i sve vreme je plakala.

Policija je izvukla bebu, umotali su je u čisto platno i odneli u bolnicu.

- Kada smo je izvadili bila je jako hlada, ruke su joj bile modre. Tražili smo od meštana jednu krpu i malo tople vode da bismo je očistili - rekao je ejdan od policajaca koji je spasao bebu.

Lekari u bolnici rekli su da je beba sada dobro i da je u stabilnom stanju.

Priča o ovoj bebi proširila se društvenim mrežama, a mnogi su na Tviteru bili besni kada su čuli šta se sa njom dogodilo.

Selektivna ubistva ženske dece su česta pojava u Indiji

Pre dve godine, još jedna tek rođena beba pronađena je živa zakopana u glinenom loncu u gradu Bareili na severu Indije. Nekoliko godina ranije još jedna beba pronađena je u plastičkoj kesi bez odeće.

U junu ove godine jedan vozač čamca dobio je zahvalnicu, nakon što je iz reke Gang spasao bebu ženskog pola koja je plutala u drvenoj kutiji.

Članovi nevladine organizacije koja se bori protiv selektivnih abortusa u Indiji kaže da je želja roditelja za muškim, umesto ženskim dedetom prouzrokovala više od milion abortusa širom Indije u poslednjih deset godina.

Bivši remijer Manmohan Sing opisao je ovu praksu kao nacionalnu sramotu i pozvao građane u borbu kako bi se spasile devojčice. Ubrzo nakon što je preuzeo vlast u leto 2014. godine premijer Narendra Modi apelovao je na Indijce da prestanu sa ubijanjem svojih ćerki.

I pored svih ovih apela vlasti i nevladinih organizacija, čini se da ovaj trend nastavlja da živi u Indiji, posebno u ruralnim područjima u kojima su mnoge porodice egzistencijalno ugrožene.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.