Špicbergen, ostrvo na kojem je SMRT ZABRANJENA! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Reuters / Anna Filipova

sve zbog španskog gripa

Špicbergen, ostrvo na kojem je SMRT ZABRANJENA! (FOTO) (VIDEO)

Zemlja na kojoj je sagrađen grad Lonjirbijen je permafrost, sadrži sloj vode pa i leti ostaje zaleđena. Zbog širenja i skupljanja zaleđenih tečnosti, sahranjeni tokom vremena mogu isplivati na površinu...
Objavljeno:

Lonjirbijen je, naizgled, sasvim običan gradić u Norveškoj sa 2000 stanovnika. Nalazi se na ostrvu Špicbergen, u arhipelagu Svalbard, na pola puta između norveške obale i Severnog pola, nekoliko stotina kilometara severno od najsevernije tačke norveške kontinentalne obale.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Zbog polarnih medveda gotovo niko nigde ne ide bez puške. Međutim, zbog neobičnih uslova koji tamo vladaju, na ovom ostrvu nije dozvoljeno umreti.

foto: Lonjirbijen, wikipedia / public domain

Pre sto godina, 24. septembra 1918, u Lonjirbijen je uplovio brod Forsete, koji je doveo nekoliko ribara i radnika koji su tražili posao u lokalnim rudnicima uglja, u to vreme jedini razlog što je tako daleko ostrvo uopšte bilo naseljeno.

foto: Wikipedia / Jerzy Strzelecki

Tokom plovidbe, među putnicima se raširila opaka bolest, i mnogi su hitno preneseni u lokalnu bolnicu. U roku od dve nedelje, sedam muškaraca je umrlo, i ubrzo su sahranjeni na obližnjem groblju. U pitanju je bio španski grip.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.