DEVOJČICA (12) KOJA JE SILOVANA RODILA BLIZANCE: Oni joj nisu dali da ABORTIRA!
Silovana devojčica morala da se porodi, Foto: Profimedia

JEZIVO

DEVOJČICA (12) KOJA JE SILOVANA RODILA BLIZANCE: Oni joj nisu dali da ABORTIRA!

Zdravstveni stručnjaci su strogo osudili odluku vlasti da joj zabrane prekid trudnoće

Objavljeno:

Devojčica stara 12 godina rodila je blizance u Argentini, nakon što su je lokalne vlasti u provinciji Huhuj primorale da ostane u drugom stanju sve dok se bebe nisu dovoljno razvile da bi mogla da se porodi carskim rezom.

Zdravstveni stručnjaci su strogo osudili odluku vlasti da joj zabrane prekid trudnoće.

- Uprkos činjenici da je Nacionalna uprava za seksualno zdravlje ponudila da neodložno reši problem, te sačuva fizičko i psihičko zdravlje devojčice, lokalne zdravstvene vlasti odbile su predlog i uskratile devojčici pravo na legalan prekid trudnoće - navodi se u saopštenju ogranka organizacije "Health Professionals for the Right to Decide" u Huhuju.

Kako se saznaje, devojčicu su u nedelju porodili carskim rezom u Bolnici za majku i dete "Ektor Kintana" u San Salvadoru de Huhuj, 37 kilometara od Monterika, na severozapadu Argentine, gde devojčica živi.. Briga o njoj je sada u nadležnosti ombudsmana za dečja pitanja zbog "problema sa zakonom" njenih roditelja, prenosi organizacija.

Pitanje abortusa u Argentini regulisano je krivičnim zakonom, koji propisuje da trudnoća može legalno da se prekine samo ako ugrožava život i zdravlje žene. Zakon je, međutim, dopunjen 2019, kako bi se omogućilo žrtvama silovanja da prekinu trudnoću. U svim drugim slučajevima abortus se smatra krivičnim delom, za koje je zaprećena kazna do 15 godina zatvora.

Namerno izazivanje pobačaja kažnjava se sa četiri godine zatvora, a kazne su predviđene i za lekare, hirurge, babice i apotekare. Godine 2018. argentinski Senat odbio je predlog zakona za legalizaciju abortusa u prvih 14 nedelja trudnoće.

U ovakvim okolnostima mnoge žene su prinuđene na nezakoniti prekid trudnoće, izlažući se životnoj opasnosti.

Aktivisti se nadaju da će zakon biti ublažen jer je to obećao predsednik Alberto Fernandez, koji je preuzeo dužnost u decembru 2019. godine.

(Espreso.co.rs/SrbijaDanas.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.