ALKO TEST EKSPLODIRAO, A ON SE KLEO DA NIŠTA NIJE POPIO! Zapravo NIJE SLAGAO, ovo je ČUDNO OBJAŠNJENJE! Oduvaće vas
Ilustracija, Foto: Filip Plavčić

AUTO-PIVARA

ALKO TEST EKSPLODIRAO, A ON SE KLEO DA NIŠTA NIJE POPIO! Zapravo NIJE SLAGAO, ovo je ČUDNO OBJAŠNJENJE! Oduvaće vas

Neidentifikovani 46-godišnjak priveden je 2014. godine i test za alkohol je pokazao da je pet puta prekoračio dozvoljeni unos

Objavljeno:

Čovek koga je policija teretila zbog vožnje u pijanom stanju imao je zapravo bizarno medicinsko stanje zbog koga je u stomaku kuvao pivo.

Neidentifikovani 46-godišnjak priveden je 2014. godine i test za alkohol je pokazao da je pet puta prekoračio dozvoljeni unos.

Tvrdio je da nije konzumirao ništa alkoholno, ali ni policija ni njegova porodica nisu mu verovali.

Muškarcu je na kraju dijagnostikovan sindrom auto-pivare (ABS) 2017. godine, nakon što je posetio specijaliste Medicinskog centra Univerziteta Ričmond u Njujorku.

Otkriveno je da u fekalijama ima visok nivo gljive zvane Saccharomices cerevisiae. Gljiva je poznata i kao pivski kvas, jer je proizvođači piva koriste za pretvaranje ugljenih hidrata u žitaricama u alkohol.

Dalji testovi su pokazali da se ovaj proces odvija unutar pacijentovih creva. Svaki put kada je konzumirao hranu punu ugljenih hidrata, nivo alkohola u krvi mu je porastao, ponekad i do čak 400 miligrama na 100 mililitara - 11 puta više od limita za vožnju.

foto: Filip Plavčić

Smatra se da su mu to stanje izazvali antibiotici koje su mu propisali 2011. godine zbog povrede palca. Lekarima je rekao da je osetio vrtoglavicu i gubitak pamćenja od povrede.

Simptomi, koji su više puta pogrešno dijagnostikovani kao depresija, naterali su ga da odustane od posla. Nije jasno šta je bio njegov posao.

Dr Fahad Malik, gastroenterolog sa Univerziteta Ričmond, koji je lečio tog čoveka, veruje da su lekovi poremetili pacijentovu ravnotežu mikroba u crevima. To je, kako je naveo, najverovatnije prouzrokovalo brzi rast gljivice S. cerevisiae, koja je normalno prisutna u niskim nivoima u crevima.

Sindrom auto-piva je prijavljen kao nuspojava kod nekih osoba sa poremećajima creva, kao što je Hronova bolest. Ali ovo se smatra prvim slučajem retkog stanja kao posledice upotrebe antibiotika.

Stanje je toliko retko da je u poslednjih 30 godina bilo samo pet slučajeva. Pacijentu su davani probiotici, lekovi protiv gljivica i stavljena je na strogu dijetu sa malo ugljenih hidrata kako bi isprao višak gljivica u crevima.

Sada je bez simptoma skoro dve godine. Njegov slučaj biće predstavljen na godišnjem sastanku Američkog koledža za gastroenterologiju kasnije ovog meseca.

Dr Malik rekao je za New Scientist:

- Bio je izuzetno srećan kada je počeo da se oporavlja, jer mu godinama niko nije verovao. Policija, lekari, medicinske sestre, pa čak i njegova porodica, rekli su mu da ne govori istinu, da mora da pije u tajnosti. Sada je bez antidepresiva, vratio se na posao i konačno se nastavlja sa životom.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Daily mail)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.