OVIH DEVET CAKA VAS NIKO NEĆE NAUČITI U AUTO-ŠKOLI: Trikovi iskusnih vozača koji će vam mnogo olkašati vožnju
Automobil, Foto: Profimedia

samo za iskusne vozače

OVIH DEVET CAKA VAS NIKO NEĆE NAUČITI U AUTO-ŠKOLI: Trikovi iskusnih vozača koji će vam mnogo olkašati vožnju

Spustite retrovizor niže noću, jedna je od caka

Objavljeno:

Čak i najiskusniji vozači koji iza sebe imaju godine i godine vožnje automobila, ne znaju neke suptilne sitnice koje im mogu znatno olakšati vožnju. Zato vam mi danas predstavljamo devet trikova koji će učiniti da vozite sa lakoćom, izbegnete opasne situacije i postanete pouzdan i siguran vozač. Uvereni smo da ovo niste mogli da naučite u auto školama i na časovima vožnje.

Proverite kako su vam namešteni retrovizori

Ako vam retrovizori nisu pravilno namešteni, pojaviće se slepa tačka. Slepa tačka je deo puta koji ne možete da vidite, pa tako možete propustiti automobil koji se kreće u susjednoj traci. Da biste eliminisali slepe tačke, podesite retrovizore sa strane tako da u njima ne možete da vidite svoj automobil. Da biste proverili da li ima slepih tačaka, vozite pored parkiranog automobila unazad, gledajući u retrovizor. Čim vam nestane iz retrovizora, trebalo bi da ga vidite perifernim vidom. Centralni retrovizor mora biti podešen tako da u njemu vidite cijeli zadnji prozor. Podešavajte ga dok ste u normalnom položaju za vožnju

Naučite da osetite gde su točkovi

Kada parkirate pod pravim uglom, zaustavite se kada vidite ivičnjak ispod retrovizora. Na ovaj način će udaljenost između ivičnjaka i automobila biti minimalna, a nećete ogrebati branik. Kada parkirate paralelno, vodite računa da ne oštetite ratkapne. Zalepite parče lepljive trake na dno šoferšajbne. Zaustavite se kada se traka poklopi sa ivicom ivičnjaka. Kada paralelno parkirate, bolje je da idete unazad: na ovaj način, videćete ivičnjake u retrovizorima, pa im se nećete suviše približiti.

Osušite kočnice nakon vožnje kroz baru

Kada vidite i najmanju baru, usporite i prođite lagano kroz nju bez manevrisanja ili promene brzine. Ako vozite brzo, voda može ući u sistem paljenja i dovesti do gušenja motora, a možete izgubiti i kontrolu nad automobilom. Nakon što pređete baru, ne menjajte odmah brzinu. Prvo osušite kočnice: dok pritiskate pedalu za gas, pritisnite nekoliko puta kočnicu. Trenje će izazvati toplotu, pa će voda ispariti iz kočionih pločica.

Pazite na manevar viših automobila ispred vas

Posmatrajte ne samo automobile ispred vas, već i one dalje na putu. Vozači viših vozila (autobusa i kamiona) jasnije vide situaciju na putu. Ako svi krenu da menjaju traku odjednom, postoji šansa da se na tom mestu dogodila saobraćajna nesreća ili da postoji neka blokada na putu. Sledite ih i promenite traku.

Spustite retrovizor niže noću

Mnogi vozači ne znaju da standardni retrovizori imaju dva položaja: za dnevni i noćni mod. Da biste izbegli da vas zaslepi automobil iza vas, promenite ugao retrovizora tako što ćete ga spustiti niže.

Ako automobil u susjednoj traci usporava, sledite ga

Ako vidite da automobil u susednoj traci usporava, uradite isto. Najvjerovatnije vozač želi da propusti pešaka ili životinju.

Ne dozvolite da vas zavara iluzija male brzine

Na pravom putu, brzina može da izgleda dva puta manja nego što zaista jeste. Ako ne usporite pre nego što skrenete, automobil može da prokliza.

Ne okrećite točkove pre nego što skrenete levo

Opasno je da unapred okrećete točkove pre nego što skrenete levo. Oni moraju biti u početnoj poziciji. Ako vas udari automobil sa leđa, gurnuće vas u suprotnu traku i sudar sa drugim automobilima će biti neizbežan.

(Espreso/Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.