KAO DA JE BIO UKLET: Životna drama završena UŽASNO! Javio prijatelju: UBIO SAM ŽENU, SADA ĆU SEBE! ČUVAJ DECU!
Keni Karter, Foto: youtube/ctaylor007

tragična priča

KAO DA JE BIO UKLET: Životna drama završena UŽASNO! Javio prijatelju: UBIO SAM ŽENU, SADA ĆU SEBE! ČUVAJ DECU!

Bilo je to 26. maja 1986. godine. Na telefon se javio Ron Oldham, prijatelj britanskog spidveja Kenija Kartera.

Objavljeno:

S druge strane, čuo je glas sportiste.

- Zvučao je užasno depresivno. Rekao je: 'Upucao sam Pam (moju ženu) i sada ću pucati u sebe. Ne govori ništa, jer je sada reč o deci. Imam puno novca. Vodi ih i pazite da im ništa ne promakne.

Dodao je da su se igrali napolju i da će on sebi oduzeti život.

Više se nećemo čuti. Zbogom. I spustio slušalicu - prisetio se Oldham, koji je pokušao da uzvrati poziv, ali bezuspešno.

Keni Karter je sedeo na ivici kreveta nakon što je ubio svoju ženu. Dopunio je sačmaricu, uperio je u grudi i opalio. Tako se završio život pun porodičnih tragedija i sportskih razočarenja, koji su najverovatnije doveli do tragičnog kraja.

Keni Karter je bio najstariji Malov i Kristin sin. Imao je i dva brata, Alana i Malkolma. Njihov otac je vodio sopstveni posao. Prodavao je polovne automobile i bio trgovac Suzuki motociklima. Zato je Keni od malena u kontaktu sa dvotočkašima. I vrlo brzo su mu se dopali. Već sa šest godina dobio je svoje prvo vozilo. Odlično se snašao i ubrzo nakon toga dobio je moćniju mašinu, pa još jednu. Učlanio se u omladinsko motociklističko udruženje i veoma brzo napredovao. Unapređen je u seniore i tu je takođe bio oduševljen.

Starije kolege su ga gledale sa zavišću i ponekad ga uznemiravale prljavim trikovima. Zatim se Keni takmičio u kros kantri trkama.

Otac je odlučio da promeni dečakovu karijeru. Godine 1970. počeo je niz događaja koji je verovatno doveo do tragedije 16 godina kasnije. Kenijeva majka je imala tešku saobraćajnu nesreću. Toliko ozbiljno da je ostala paralizovana do kraja života.

Ali još veća tragedija za porodicu bila je činjenica da je Malkolm, koji je takođe bio u automobilu, poginuo u nesreći. Imao je četiri godine. Kao rezultat porodične drame, Kenijevi roditelji su se razveli.

Bio je to samo prvi, ali snažan udarac u srce mladog Kartera. Pokušao je da se fokusira na sport.

Zahvaljujući Malovom trudu, Keni je zapravo imao siguran ugovor sa Halifaks Djuksima, ali s tim da će ga potpisati tek 1978. godine, kada će imati 17 godina. Do tada je trebalo da trenira. Jedan od treninga mu je doneo još jedan udarac. Karter se 3. decembra 1977. sudario sa 20-godišnjim Stjuartom Širlijem. Kenijev protivnik je silovito udario u metalnu ogradu oko staze i nije mu bilo spasa, preminuo je na licu mesta.

Godine 1978. Keni je pozajmljen Njukasl Diamondsima. I opet udarac. U svom trećem pojavljivanju, njegov kolega, 18-godišnji Kris Prajm, preminuo je na vrlo sličan način - udario je u metalnu ogradu. Jednog dana Keni je posetio svoju porodičnu kuću sa svojim prijateljem Džimijem Rosom.

Mladi Karter je u njemu pronašao svoju majku mrtvu. Tada se 36-godišnjakinja slomila nakon što je izgubila bebu i nije mogla da podnese stalne bolove i mirovanje u krevetu.

Izvršila je samoubistvo predozirajući se lekovima protiv bolova. Keni je odmah pozvao hitnu pomoć, ali je bilo prekasno. Karter je sebe krivio za ovo. Nije mogao sebi da oprosti što nije imao vremena za majku kada ga je pozvala, jer je igrao fudbal.

Kupio joj je i lekove za preveliku dozu, što nije mogao sebi da oprosti. Od mnogih tragedija koje su zadesile Kartera, ova se čini kao najveća i najvažnija u kontekstu njegovog kasnijeg života. Onda je dao obećanje. U čast svoje majke, želeo je da postane pojedinačni svetski šampion u spidveju.

Tako je počela njegova opsesija time. Ipak, nikada nije uspeo da je osvoji. Jednom je i sam bio blizu smrti kada je udario glavom o zemlju i slomio vilicu na osam mesta, jednom mu je otkazala oprema pa je pao na prvo mesto i završio peti uz još nekoliko velikih poraza i razočaranja.

Nažalost, sve što se okupilo u njemu rezultiralo je tragedijom 1986. godine kada je ubio suprugu koja mu je bila i školska ljubav, a potom i sebe. Karter je ostavio dvoje dece bez roditelja. Drama se desila i u životu njegovog sina Malkolma, a on je bio počinilac.

Godine 2003. osuđen je na pet godina zatvora zbog izazivanja fatalne nesreće. Nije pokazao kajanje tvrdnjom da je vozio veoma dobro i da nije predstavljao nikakvu opasnost na putu. U stvari, on je prekoračio ograničenje brzine.

Espreso


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.