GAZDA JEZDA MU PLATIO 5 MILIONA DOLARA ZA MEČ, AMERIKANCI GA JURILI KAO ZVER: Ovako je UHAPŠEN šahovski GENIJE
Bobi Fišer, Foto: Printscreen

SUDBINA BOBIJA FIŠERA

GAZDA JEZDA MU PLATIO 5 MILIONA DOLARA ZA MEČ, AMERIKANCI GA JURILI KAO ZVER: Ovako je UHAPŠEN šahovski GENIJE

U periodu između 2004. i 2005. godine nakon što je njegov američki pasoš povučen, japanske vlasti su ga držale devet meseci pod pretnjom izručenja

Objavljeno:

2004. godine na aerodromu u Tokiju uhapšen je bivši svetski prvak u šahu Bobi Fišer.

U periodu između 2004. i 2005. godine nakon što je njegov američki pasoš povučen, japanske vlasti su ga držale devet meseci pod pretnjom izručenja.

Nakon što mu je Island zagarantovao državljanstvo, japanske vlasti su ga pustile u tu zemlju, gde je živeo sve do svoje smrti 2008. godine.

Tako je Fišer izbegao deportaciju u SAD, koje su ga tražile više od deset godina zbog kršenja međunarodnih sankcija prema bivšoj SR Jugoslaviji, gde je 1992. odigrao šahovski meč sa Borisom Spaskim.

Ovaj meč odigran je na Svetom Stefan u jeku najžešćih sankcija koje su zapadne sile nametnule Jugoslaviji. To je bio njegov povratak šahu posle dvadeset godina, ali i ponovni odlazak.

Spaski i Fišer na Svetom Stefanu 1992.
Spaski i Fišer na Svetom Stefanu 1992.foto: Printscreen

Ali, najpre se treba vratiti u 1972. godinu.

Fišer, inače rođeni Amerikanac postao je poznat kada je te godine u meču za svetskog prvaka savladao Spaskog i tako prekinuo višedecenijsku dominaciju sovjetskih šahista. Ujedno, Fišer je jedini Amerikanac sa titulom prvaka sveta u šahu.

Fišerova dugogodišnja tvrdoglavost u vezi s mečevima i uslovima igranja manifestovala se i u pripremi meča sa Spaskim 1972. godine. Od mogućih mesta, Fišer je preferirao Jugoslaviju dok je Spaski želeo Island. Jedno vreme je pokušavano da se spor reši tako da se po deo meča odigra na obe lokacije, ali je taj aranžman propao. U jednom trenutku Fišer je izjavio da neće igrati meč. Na Fišerovu primedbu da je nagradni fond neadekvatan, londonski finansijer Džim Slejter dao je dodatnih 125.000 dolara, čime je nagrada povećana na 250.000 dolara. Henri Kisindžer je telefonirao Fišeru, apelujući na njegov patriotizam i zamolio ga da igra. Kako god razlog bio, Fišer je odlučio da igra.

Meč između Spaskog i Fišera održan je u Rejkjaviku, Island, od jula do septembra 1972. godine. Fišer je izgubio prve dve partije; prvu zbog grubog previda, a drugu kontumacijom, jer nije hteo da igra partiju. Izgledalo je da će Fišer izgubiti čitav meč kontumacijom, dok Spaski nije iznenada prihvatio Fišerov zahtev da se sledeća partija odigra u sporednoj sobi, bez kamera. Posle tog kontroverznog događaja, Fišer je u sledećih 19 partija dobio sedam, izgubivši samo jednu, uz 11 remija. Konačni rezultat bio je 12½:8½ za Fišera.

foto: Printscreen

Neočekivano, Fišer se posle osvajanja titule povukao i nije odigrao meč 20 godina, a 1975. godine odbio je da brani titulu protiv Anatolija Karpova, jer svetska šahovska organizacije FIDE nije prihvatila njegovih 64 uslova.

Revanš istorijskog meča dva velika rivala održao se 1992. godine u Beogradu i na Svetom Stefanu, čime je američki šahista prekršio sankcije Ujedinjenih nacija prema tadašnjoj SR Jugoslaviji.

Markica u Fišerovu čast
Markica u Fišerovu častfoto: Printscreen

Uspeo je da pobedi i u tom revanšu (bilo je 10:5), a zanimljivo je da je taj meč finansirao Jezdimir Jezda Vasiljević, odnosno njegov „Jugoskandik”, za šta je plaćeno pet miliona dolara.

Fišer je do kraja života tvrdio da je svetski šampion pošto nikada nije poražen.

Nakon meča na Svetom Stefanu živeo je u Mađarskoj, Nemačkoj, na Filipinima i u Japanu i islandu. Tokom ovog perioda davao je sve žešće antiameričke i antisemitske izjave, uprkos svom jevrejskom poreklu.

Dobio je islandsko državljanstvo 2005. godine kako bi izbegao deportaciju.

foto: Printscreen

Iako je bolovao od paranoje, opsesivnog ponašanja i povremenih besnih ispada, niko nikada nije dovodio u sumnju njegov šahovski genij, a sa osvojenih 20 uzastopnih turnira još uvek ima najdužu seriju pobeda ikada.

foto: Printscreen

Ostaje da se pamti kako je jedan od najvećih šahovskih genija Robert Bobi Fišer ostao bez titule iako nije izgubio niti jedan meč po osvajanju šampionske krune, ali i kako je šahovska igra na neverovatan način zauvek izgubila svoju možda i najveću zvezdu u istoriji.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.