EVO ODAKLE JE ZAPRAVO DEJAN BODIROGA: Ovo je prava istina o njegovom POREKLU
Dejan Bodiroga, Foto: @Starsport/Srđan Stevanović

da li ste znali?

EVO ODAKLE JE ZAPRAVO DEJAN BODIROGA: Ovo je prava istina o njegovom POREKLU

Bodirogina izjava "Nije mi cilj da impresioniram ljude, moje ponašanje izvire iz duše", koju je dao 1996. godine u Milanu, najbolje govori o kakvom se čoveku radi

Objavljeno: 19:12h

Dejan Bodiroga je kao igrač mnogo puta učinio sprski narod ponosnim a nedavno je to učinio i kao funkcioner jer je ovaj Srbin dobio čast da bude izabran za predsednika Evrolige.

Bodiroga nije samo proslavljeni košarkaški as. On je, pre svega, veliki čovek sa još većim srcem, u stvari on je ono što jedan narod može nazvati svojim nacionalnim simbolom. Njegova izjava "Nije mi cilj da impresioniram ljude, moje ponašanje izvire iz duše", koju je dao 1996. godine u Milanu, najbolje govori o kakvom se čoveku radi.

Dejan Bodiroga
foto: Starsport©

U košarci je osvojio sve što se moglo osvojiti. Njegove ime klicali su sa istim žarom u Beogradu, Milanu, Madridu, Atini, Barseloni, Rimu, Banjaluci, Trebinju...

"Bodi Bond", "Mister MVP" ili "Beli Medžik", nadimci su koje je dobijao zbog svoje "čarolije" na parketu.

Dejan Bodiroga
foto: Profimedia

Reprezentacija Savezne Republike Jugoslavije, kasnije Srbije i Crne Gore, čiji je Bodiroga bio kapiten, bila je strah i trepet za celu planetu.

Dejan je i nosilac Ordena Svetoga Save Prvoga reda, koji dodeljuje Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve.

Dejan Bodiroga
foto: Profimedia

Bodiroga je rođen u Kleku, u Zrenjaninu, ali je uvek sa ponosom isticao hercegovačko poreklo. Naime, on korene vuče iz sela Bodiroge kraj Trebinja.

- Svakom čoveku poreklo treba da bude veoma važno. Kada sam počinjao sa kampom u Trebinju, koji okuplja decu sa svih prostora nekadašnje Jugoslavije, ali i Evrope, isticao sam da nikada nisam živeo u tom gradu, ali da je Trebinje deo mene, moje porodice i da će to uvek biti. Samim tim, drago mi je što sam učestvovao u ovoj akciji jer moja majka (Milka, prim.aut.) je iz Nevesinja koje se nalazi nedaleko od Mostara, tako da je i sada ovo nešto što je deo mene - istakao je svojevremeno Dejan Bodiroga.

Dejanova baba sa očeve strane, koja se zvala Gospava, rođena je u Košenom dolu, Janjač. Devojački se prezivala Petrović. Gospava i Niko Petrović su rođeni brat i sestra. Ona je rođena tetka Jole Petrovića, oca takođe čuvenih košarkaša Aleksandra i Dražena Petrovića.

Gospava se udala za Mića Bodirogu koji je rođen u Bodirogama. Oni su 1945. godine kao kolonisti odselili u Klek – Zrenjanin i danas im potomci tamo žive. Sa Gospavom, Mićo je imao četiri sina: Čeda, Toma, Vasa (Dejanovog oca) i Gojka i tri ćerke: Bosu, Cvijetu i Ljubu.

(Espreso/Glas Srpske)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.