Nestanak struje na Marakani koji JE PRESTRAVIO Hrvate! Skupili se k'o ovčice u toru, a potez Plavih rasplakao Ćiru!
Peđa Mijatović i Dražen Ladić, Foto: instagram/reprezentacija_vremeplov.rs

sećanje

Nestanak struje na Marakani koji JE PRESTRAVIO Hrvate! Skupili se k'o ovčice u toru, a potez Plavih rasplakao Ćiru!

Tog 18. avgusta 1999. godine u grupi su se sastale selekcije Jugoslavije i Hrvatske, do samo par godina ranije sunarodnici u okviru zajedničke države.

Objavljeno:

Prilika za gol je bilo na obe strane, a pamte se tri pogođena okvira gola: stativa Predraga Mijatovića na jednoj, odnosno, Davora Šukera na drugoj strani, kao i neverovatan potez Siniše Mihajlovića kada je gotovo sa zemlje glavom nehotice ‘šutirao’ na sopstveni gol i pogodio prečku. Ipak, na kraju je ostalo 0:0.

Ali svi akteri meča, pa i navijači, više od pogađanja stativa i prečke pamte detalj s početka drugog poluvremena. Tada je odjednom nestalo struje na "Marakani", što se desilo i dan ranije na treningu hrvatske selekcije, a sve kao ‘proizvod’ teškog stanja zbog bombardovanja koje je bilo završeno svega dva meseca pre ovog meča. Mrak je "progutao" igrače oba tima a tek na televiziji se ništa nije videlo.

Ipak, jugoslovenski igrači tada su napravili potez koji je oduševio sve, a posebno tadašnjeg selektora Hrvatske, Miroslava Ćira Blaževića.

- Evocirao sam jednu uspomenu sada kada sam davao jedan veliki intervju i tu uspomenu nikada neću zaboraviti. Setite se kada je na Marakani nestalo struje na utakmici Jugoslavija - Hrvatska i kada svaki srpski igrač uzima u zagrljaj mog igrača i štiti ga - izjavio je o ovm događaju Ćiro Blažević.

- Kada se setim toga, rasplačem se. E, to je fudbal, to je nogomet, to je prijateljstvo i džentlmenstvo. Tako se sportisti ponašaju, a ne budalaši - rekao je Blažević.

A prošle godine, Albert Nađ je gostujući na TV Arenasport takođe na zanimljiv način opisao nesvakidašnju situaciju:

- Ne znam ko se više uplašio, mi ili oni. Znam samo da su se oni okupili kao ovčice u tor kada uđe vuk. Peđa je igrao sa Šukerom, ja sam u Betisu igrao sa Jarnijem. Sećam se kad mi je Šimić prišao i rekao: 'Stari, šta je ovo'. Kažem mu: 'Ništa, ćuti, stani ovde dok ne vidimo šta je'.

Ali, u tome je baš bio problem, nije se videlo u čemu je problem.

- Još kad smo ušli u tunel, tek se tu ništa ne vidi! I onda, sećam se kad je Jokan u datom trenutku rekao: 'E, sad je vreme'. A oni u još većoj frci... to su neke anegdote... Ali, revanš u Zagrebu mi je bila najlakša utakmica u karijeri. Znali smo da ništa ne sme da nam se desi, jer bi oni bili počišćeni iz evropskih takmičenja, a mi nismo imali šta da izgubimo - objasnio je Nađ.

Espreso


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.