SRBIJA NE ZABORAVLJA: Dan kada je Milorad Čavić pobedio najboljeg svih vremena, a sat ukrao ZLATNU MEDALJU!
Milorad Čavić/Majkl Felps, Foto: Profimedia/Reuters

najveća trka oi

SRBIJA NE ZABORAVLJA: Dan kada je Milorad Čavić pobedio najboljeg svih vremena, a sat ukrao ZLATNU MEDALJU!

Kompjuteri možda ne greše, ali i njih kontrolišu ljudi. Nepravda će uvek postojati. U svakoj sferi života, pa i sporta. Nije ni prvi ni poslednji put. Ali, najbitnije priznanje je ono koje čovek sam sebi može da dâ

Objavljeno: 09:56h

Prošlpo je 14 godina, ali kontroverza će ostati zauvek. Ne samo što se tiče srpskih navijača.

Majkl Felps je najuspešniji sportista u istoriji Olimpijskih igara, a te 2008. je u Pekingu bio najveća zvezda uz Juseina Bolta. Od Amerikanca se očekivalo da napadne rekord slavnog zemljaka Marka Spica od ček sedam zlatnih medalja na jednim Igrama (Minhen 1972).

I momak iz Baltimora je po ko zna koji put u svojoj karijeri pomerio granice sa rekordnih osam zlata u Pekingu. Ali do onog sedmog, kojim je izjednačio učinak Spica, Felps je stigao na krajne sporan način koji će ostati upamćen kao jedna od najvećih kontroverzi u istoriji OI.

1 / 5 Foto: Profimedia

U trci na 100 metara delfin stilom pred finale je bilpo jasno da će mu opasnost predstavljati jedino srpski plivač Milorad Čavić. Čava je pred trku izjavio kako bi za plivanje bilo dobro da pobedi Amerikanca, što je navodno Felpsa dodatno motivisalo. Ali, ko zna, možda i unervozilo?

Felps je svih prethodnih šest zlatnih medalja osvajao novim svetskim rekordom, ali ovoga puta je to izostalo. Sa druge strane, Milorad je sve snage uložio u ovu disciplinu i bio spreman da ispiše istoriju.

Od starta je 'Milo' krenuo žestoko i vodio na okretu, dok je Felps imao sporiji i start i kasnio 0.62 sekunde. U finišu, Amerikanac je počeo da sustiže Čavića koji je produžio svoj poslednji zaron dok nije dotakao zid. Pored njega, Felps ga je pretekao, ali je loše procenio blizinu zidu i napravio dodatni poluzaron.

Oficijalni merač vremena, švajcarska kompanija Omega, odmah je grafikom pokazala da je Felps pobedio za samo jedan stoti deo sekunde, vremenom 50,58 sekundi dok je Čavić postavio novi evropski rekord sa 50,59. Ali, slike fotofiniša nisu odmah objavljene i već su počele teorije zavere. Sasvim očekivano.

Milorad Čavić, Majkl Felps
foto: EPA/Patrick B Kraemer

Sam Felps je priznao da je mislio da ga je dodatni zaveslaj koštao zlata dok nije video semafor. Čavić je sportski prihvatio poraz i kasnije na svom blogu napisao:

- Ljudi, ovo je najveći trenutak u mom životu. Ako mene pitate, to treba prihvatiti i idemo dalje. Prihvatio sam poraz i nema ništa loše u tome da izgubim od najvećeg plivača ikada.

I Mark Spic je dostojanstveno prihvatio gubitak rekorda:

- Epski. To vam pokazuje da ne samo da je ovaj momak najveći plivač svih vremena i najveći olimpijac svih vremena, on je možda i najveći sportista svih vremena. On je najveći trkač koji je ikada hodao planetom.

Majkl Felps, Milorad Čavić
foto: Printscreen/youtube

Ipak, sam Spic je sedam godina kasnije ponovo otvorio Pandorinu kutiju.

- Dobio sam poruku od Omege u kojoj piše da je Felps izgubio tu trku. Ako su oni bili zvanični merač vremena, zašto to nije bilo poznato odmah posle trke? Ne verujem da je Felps dobio tu trku, ali je i dalje najbolji plivač na svetu, sa ili bez te medalje - rekao je Špic za britanski „Ekspres sport” u Šangaju 2015.

Srbi su uložili protest odmah posle trke, ali naravno, nije vredelo. Konačno objašnjenje je glasilo da je Čavić prvi stigao do senzora na zidu, ali da ga nije dovoljno jako pritisnuo...

Milorad Čavić
foto: Dragan Kadić

Za neke će sumnja ostati zauvek, a za neke je nema jer su ubeđeni da je Milorad Čavić tog 16. avgusta 2008. pokraden. Glavni dokaz: Majkl Felps je od 2004. bio sportski ambasador kompanije "Omega".

- Na jednim Igrama osvojio je osam zlata. „Omega“ je ponosna što ima jednog posebnog sportistu kao ambasadora - rečenica na sajtu Omege nakon finala rekla je dovoljno.

Kompjuteri možda ne greše, ali i njih kontrolišu ljudi. Nepravda će uvek postojati. U svakoj sferi života, pa i sporta. Nije ni prvi ni poslednji put. Ali, najbitnije priznanje je ono koje čovek sam sebi može da dâ. Ili neko ko sve gleda odozgo...

(Espreso/Nedeljko Đukić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.