ŽIVOT ERE OJDANIĆA PUT BOLA I PATNJE, PORODIČNE TRAGEDIJE SU GA OBELEŽILE:"Dete je preko noći PREMINULO"!
Era Ojdanić, Foto: Emilija Jovanović

potresno

ŽIVOT ERE OJDANIĆA PUT BOLA I PATNJE, PORODIČNE TRAGEDIJE SU GA OBELEŽILE:"Dete je preko noći PREMINULO"!

Poznati pevač otkrio je potresne i malo poznate detalje iz svog života

Objavljeno:

Folk pevač Andrija Era Ojdanić poznat je po svom vedrom duhu i pozitivnoj atmosferi koju pravi gde god se pojavi, međutim, malo je poznato da je kroz život trpeo velike udarce i gubitke od kojih se nikad nije oporavio.

Era Ojdanić
foto: Emilija Jovanović

Era je, naime, ispričao svoju životnu priču, otkrivši tom prilikom da je rođen u veoma siromašnoj porodici, te da je odrastao u kući od drveta.

– Rođen sam i odrastao u jednoj baš siromašnoj porodici. Živeli smo u kući od drveta, a bila je pokrivena onim plavim kamenim pločama koje su u majdanu vadili majstori. Oni su klesali te ploče, tada nije bilo crepa, nego kamen na krov i to ti je – započeo je Era razgovor za Kurir, a potom otkrio potresne detalje koji javnosti nisu bili poznati.

Era Ojdanić
foto: Damir Dervišagić

Era je tom prilikom ispričao da je godinu dana pre njegovog rođenja, preminuo njegov brat Života, kada je imao samo nekoliko meseci.

– U mojoj porodici ja sam drugo dete. Ali, 1946. godine moji roditelji su dobili muško dete, zvao se Života. Posle nekoliko meseci on se razboleo, tada nije bilo ni lekara, ni penicilina, ma ništa… Razboleo se i od visoke temperature dobio je upalu testisa. Dete je preko noći preminulo. Posle njegove smrti na svet sam došao ja – ispričao je Era, a potom progovorio i o bolesti ćerke Jasmine, o kojoj nikada do sada nije govorio javno.

– Jasmina je invalid od rođenja. O tome nisam imao potrebe nikada da pričam. Otkad se rodila, Jasmina živi sa mnom. Nju su babice na rođenju izvlačile na vakuum i… Odmalena je vreme provodila sa mojom majkom, baba Radina je, u stvari, nju odgajila više nego Ljupka, jer Ljupka je ovde radila godinama, ovde u motelu, tako je to bilo… Kada su je porađale, babice su bebi tom prilikom oštetile neki moždani nerv. Zbog oštećenja tog nerva ona ne može da govori kako treba, osamdeset posto je invalid. Jasmina je, znači, ostala invalid, ali hvala bogu nije invalid sto posto, da je nepokretna, u kolicima, da mora da koristi pelene, znaš već… Hvala bogu nije tako, ona samo ima problem sa otežanim govorom. Ona osim toga fenomenalno funkcioniše. Šta da ti kažem sada kako mi je bilo, samo Bog i ja to znamo. Ljupka je bila dva meseca s njom u porodilištu i to je već bio problem. U 19. godini postajem tata i u tom trenutku uopšte ne znam kako da se nosim s tim, borim se… Pomirio sam se s tim, invalid – invalid, samo neka je živa. Pokretna je, sve obavlja sama u kući, pomaže mi… ja sam se pomirio sa sudbinom, ne daj bože, mogla je da umre… Nije bilo straha kod mene i Ljupke, bio sam srećan kada sam saznao da je ponovo u drugom stanju, nikada nisam razmišljao da će se ponovo roditi bolesno dete – priznao je Era u dirljivoj ispovesti, u kojoj je dalje govorio o bolnim udarcima koje mu je život priredio. Pevač je 2000. godine ostao bez oca, a nekoliko godina kasnije oprostio se i od svoje supruge Ljupke.

– Otac mi je umro na rukama 2000. godine. Bio je loše, ali nije hteo da pije lekove, nije hteo ništa, šta znam. Pozovem lekare, oni ljudi dođu, pogledaju ga i kažu mi: „”Ero, mi sad da ga povezemo, on do Lipovačke šume neće da izdrži…” I odu, šta će. Ja ga pitam – tata, kako ti je? A on samo onaj mrtvački pogled… onako na belo samo, znaš na šta mislim? Samo oči baci na mene i polako vrati glavu, tri puta zevnu i ispusti dušu meni na rukama. Ne znam kako sam to podneo, ja ne znam koliko sam bio jak tog trenutka. Da ti bilo šta kažem, slagao bih te. Samo sam znao, kada mu je krenula pena… Ovaj, kada je dušu ispustio, krenula mu je pena na usta, uspeo sam peškirom da mu obrišem penu i da pozovem majku. „Mama, hitno dođi, tata umire…” Ona odmah poče da kuka… Sad, znaš kako je, oni su bili u braku tolike godine. Ja sam odmah prvo uhvatio sveću, stavio je u čirak i zapalio da gori. Toga se sećam, drugog se ne sećam…

– A i moja Ljupka je brzo otišla, to je bilo 2009. Bila je na moru te godine, s Milenom i Jasminom u Bečićima. I kad se vratila, žali mi se da ne može ništa da uradi a da se ne umori… Kaže, znaš tolike ljude, ajde vidi da me neko pogleda… I ja nađem neku vezu na VMA, tolike sam godine svirao raznim doktorima, generalima… Ugrade joj stent, ali se aktivira neki tromb, to se, kažu, dešava jednom u hiljadu slučajeva, i… Kad su joj ugrađivali taj stent, valjda su joj probušili tromb, u stvari. Oni su bili u liftu da je spuste iz operacione sale kada je ona počela da se žali na jake bolove. Čudno je da je i bila živa. Vrate je ispred lifta ponovo na operacioni sto i spasli bi je, međutim, naleti drugi tromb koji joj je razvalio srce i… Tako je moja Ljupka završila svoj život u 60. godini. Na Krstovdan je rođena 27. septembra, a 15. oktobra je umrla.

Era Ojdanić
foto: Emilija Jovanović

Era je potom progovorio i o smrti majke Radine:

– Moja majka je do svoje smrti bila ovde u jednom domu, kod mog prijatelja Droleta. Pokretna, vitalna, nemirna baba. Pazi, ona se sa drugog sprata svuče na rukama i na zadnjici, pošto nije mogla na noge, i iskrade se dole. Moj dobar prijatelj i njegova dobra žena, vlasnici doma, žalili su mi se kako ne mogu da je smire i ne znaju šta će s njom! Na sve moguće načine pokušavali su da je zadrže u sobi, odnosno u krevetu pošto je nepokretna, ali ona je uvek uspevala da im zbriše. Tog dana kada je moja majka Radina umrla bilo mi je mnogo teško, ja sam bio na vikendici, radio sam nešto oko kuće kad su me pozvali iz doma i javili mi da je umrla. Pazi, svi vitalni organi su joj bili zdravi, mogla je da pojede tri obroka, a tanka kao vita jela. Nju je baš starost stigla, ona je umrla od starosti. I, eto, moj život, tri velika gubitka u nešto manje od deset godina.

Bonus video:

10:32

JA SAM KARMIČKI PREDODREĐENA ZA DRAME! Jelena Karleuša za Espreso o BORBI sa PORODICOM i pokretanju BIZNISA!

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.