JOVANKA BROZ JE OBOŽAVALA LJILJANU, A LJILJANA NJEGA: Ispovest manekenke koja ISPOD BUNDE nije nosila NIŠTA
Foto: Sven Simon / United Archives / Profimedia

predivna priča

JOVANKA BROZ JE OBOŽAVALA LJILJANU, A LJILJANA NJEGA: Ispovest manekenke koja ISPOD BUNDE nije nosila NIŠTA

Život Jovanke Broz godinama nakon njene smrti izaziva pažnju javnosti. Ljiljana Perović, čuvena jugoslovenska manekenka imala je jedinstvenu priliku da bude u blizini prve dame i razgovara sa njom.

Objavljeno: 13:20h

Tokom sedamdesetih godina prošlog veka u Jugoslaviji su pojmovi moda i dizajner bili daleko od značenja “potrošne robe”. Na veštinu kreatora se gledalo sa velikim poštovanjem i oni najbolji bili su na glasu ne samo u svojoj zemlji, već i van njenih granica.

Kao što je američki dizajner Halston Frovik bio modna senzacija među američkim potrošačima održavajući zatvorene revije za izabranu klijentelu kojoj bi pokazivao svoje poslednje kolekcije, tako su i Jugoeksport i dizajnerka Mirjana Marić održavali takozvane salonske revije sa kamernom atmosferom.

Mirjana Marić, koja bila bliska sa Jovankom Broz i radile sve njene kostime, bila je zadužena i za radove koji su prikazivani gostima koje bi okupila u Kolarčevoj 1, a naše manekenke bi nosile luksuzne modele dizajnerke.

Jovanka bi najčešće na ovaj tip salonskih revija dovodila supruge državnih zvaničnika i predsednika koji su posećivali Jugoslaviju kako bi pokazala raskoš i talenat naše dizajnerke. Ujedno, ovo je bio način prezentacije domaće privrede i uspešnosti tekstilne industrije.

Na tim revijama modele je nosila i Ljiljana.

- Ona je bila prelepa žena. Podsećala je na italijanske glumačke dive poput Sofije Loren. Uvek je bila nasmejana i prijatna. Ljubazna žena koja bi volela i da popriča i pita o nekim svakodnevnim stvarima. Moram da priznam da je volela sa mnom da razgovara - rekla je Ljiljana Perović i setila se jedne anegdote sa bundom.

Jovanka je obožavala Ljiljanu
Jovanka je obožavala Ljiljanufoto: Егоров Василий / TASS / Profimedia

- To nisu klasične revije, već salonske. I manekenke bi prišle ako bi neko želeo da bolje vidi materijal ili rad. Na jednoj reviji trebalo je da pokažemo i bunde. Nije bilo vremena između presvlačenja, tako da sam izašla u bundi, ali ispod nisam imala ništa. Prosto, tako je to bilo u presvačenju za modele. Prišla sam Jovanki da vidi bundu, i pitala me je - A, šta imaš ispod bunde? Ništa, rekla sam. Samo se nasmejala - priča Ljilja.

Kreatorka Mirjana Marić, koja je radila sve kostime za Jugoeksport dobila je posebno priznanje kada ju je Pjer Karden, čuveni italijanski dizajner, pozvao u Francusku, organizujući modne revije sa njenim modelima među kojima je bila Ljiljana Perović.

Kako je objasnila za Blic Ljiljana Perović, gde god da su bili u svetu, uvek su na naše manekenke na rad Mirjane Marić gledali sa oduševljenjem.

Mirjanu Marić zvali su srpska Koko Šanel, a uvela je visoku modu u Jugoslaviju. Slavna kreatorka preminula je u julu 2022.godine.

Istorija mode i modnih kreatora Jugoslavije počela je potpisom Mirjane Marić, a njene kreacije su sa oduševljenjem nosile prva dama Jugoslavije Jovanka Broz, Gadafijeve "amazonke", danska princeza, belgijske princeze, predstavnice diplomatskog kora, supruge mnogobrojnih državnika koje su sedamdesetih i osamdesetih dolazile u Beograd.

Ona je brendirala svoje kolekcije pod imenom MM, koje su se prodavale u buticima od Velenja do Tetova. U Ljubljani su postojale dve prodavnice u kojima su se prodavali isključivo njeni modeli, isto tako u Zagrebu, Beogradu i u svim većim gradovima bivše Jugoslavije. Oznaka MM je bila garancija za kvalitet, visoku modu, dobar modni ukus, ali i pokazatelj prestiža tadašnjih pripadnica dobrostojećeg društva.

Jovanka Broz se u javnosti pojavljivala isključivo u kreacijama Mirjane Marić i Aleksandra Joksimovića
Jovanka Broz se u javnosti pojavljivala isključivo u kreacijama Mirjane Marić i Aleksandra Joksimovićafoto: Profimedia

Jovanka Broz se u javnosti pojavljivala isključivo u kreacijama Mirjane Marić i Aleksandra Joksimovića, a slavna kreatorka je na svojim salonskim revijama, koje su organizovane za veoma uzak krug ljudi, uvek zvala iste manekenke, Ljiljanu Perović prvu.

Podsetimo, Ljiljana je bila u braku sa glumcem Irfanom Mensurom, sa kojim ima sina Filipa.

Slavni glumac je oduvek bio slab na lepotice, pa je tako pre braka sa Srnom Lango, bio u braku sa najlepšom ženom Jugoslavije, manekenkom Ljiljanom Perović.

Ljiljana je bila u braku sa glumcem Irfanom Mensurom
Ljiljana je bila u braku sa glumcem Irfanom Mensuromfoto: Antonio Ahel/ATAImages

- Odgajam tri sina – svog, njenog i našeg - govorio je Irfan o braku sa Srnom Lango, s obzirom da oboje imaju decu iz prvog braka, on Filipa, a Srna Aleksu.

Ljiljana Perović je bila najlepša i najpopularnija manekenka Jugoslavije, a za Irfana se udala sa samo 23 godine.

Nakon manekenske karijere posvetila se novinarstvu.

Ona je sa Mensurom ostala u dobrim opdnosima nakon razvoda, pa ga se seća samo po lepom.

-Nekada recimo sletim iz Pariza, na aerodromu me čeka Irfan, moj tadašnji muž, donese mi novi kofer, popijemo kafu, pa ja nastavljam za Skoplje – pričala je ona svojevremeno o svom bivšem mužu, preneo je Informer.

- Udala sam se iz velike ljubavi. Bila sam zaljubljena u Irfana, a verujem i on u mene, i malo je bilo razuma u našoj odluci da se venčamo. Bili smo mladi – on je imao 24, a ja godinu manje. Samo mi je bilo važno da budem sa njim, ma u kom obliku to bilo. Iz tog braka ne nosim nikakva negativna iskustva. Ipak, mislim da bi nam bilo bolje da smo se nekoliko godina zabavljali, pa tek onda venčali. Bili smo nezreli i kada smo odlučili da uđemo u brak i da se razvedemo. Sve je bilo na prečac. Da smo oboje malo spustili loptu, ubeđena sam da bismo i danas bili zajedno - izjavila je svojevremeno Ljiljana.

Ljiljana Perović i danas je izuzetno lepa žena, te mnogi smatraju da bi i sad bila uspešan model.

Bonus video:

00:24

ESPRESO NA LICU MESTA! ACO PEJOVIĆ DOŠAO NA MAC: Evo šta kaže o Emini Jahović

(Espreso/Blic žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.