UMRLA NA VRHUNCU SLAVE! ZVEZDA KULTNOG FILMA "LEPA SELA LEPO GORE" TRAGIČNO ZAVRŠILA: Imala je samo 31 godinu...
Vera Dedović Miljković, Foto: Printscreen Youtube

TUGA

UMRLA NA VRHUNCU SLAVE! ZVEZDA KULTNOG FILMA "LEPA SELA LEPO GORE" TRAGIČNO ZAVRŠILA: Imala je samo 31 godinu...

Vera je devedesetih godina ostvarila nekoliko zapaženih uloga po kojima ju je zapamtila domaća publika!

Objavljeno:

Glumice Vere Dedović Miljković setićete se kad vam pomenemo jednu od najpotresnijih scena iz danas već kultnog filma Srđana Dragojevića, "Lepa sela lepo gore".

Vera Dedović Miljković
foto: Printscreen Youtube

Igrala je učiteljicu, koju upoznajemo kao mladu i šarmantnu ženu, ali nam ostaje u sećanju po sceni u kojoj ulazi tunel prekrivena krvlju i u užasnom stanju, a junaci filma ne mogu da se dogovore ko će pucati u nju, jer sumnjaju da nosi eksploziv.

Vera je devedesetih godina ostvarila nekoliko zapaženih uloga po kojima ju je zapamtila domaća publika.

Snimila je TV drame: "Ljubav, ženidba i udadba", "Želja zvana tramvaj" i "Stari vriskavac", kao i serije "Srećni ljudi" i "Gore dole".

Karijeru joj je obeležila debitantska filmska rola - kada joj je 1996. godine reditelj Srđan Dragojević poverio jednu od glavnih ženskih uloga u filmu "Lepa sela lepo gore".

Bila je nominovana je za Nagradu Pere Dobrinovića (Novi Sad) za Čekajući Godoa i za film Lepa sela lepo gore na Filmskim susretima u Nišu.

Vera je dobila izuzetno pozitivne kritike za ulogu učiteljice u ovom filmu, ali nije stigla da ostvari još veće uspehe.

1 / 4 Foto: Printscreen Youtube

Njena karijera je prerano prekinuta kada je obolela od raka, a njeno poslednje pojavljivanje na filmskom platnu bio je film "Senke uspomena".

Borbu sa opakom bolešću izgubila je 19. decembra 2000. godine. Kada je preminula imala je samo 31 godinu, a iza sebe je ostavila supruga Borisa i ćerku Mašu.

- Plenila je modernošću glume. Retki su mladi sposobni da utru put modernoj glumi, koriste nove pristupe i nova sredstva, a Vera je imala nešto inovatorsko u svom radu. Ostaće tajna koliko je u tome bilo racionalnog... Ona je ne teoretisnjem već praksom pokazivala stav prema modernom pozorištu... likovima je davala prosto bezobraznu dozu pitkosti...Deo tajne u svojim ostvarenjima je nesumnjivo što je istinski volela likove koje je igrala i publiku pred sobom - rekao je nakon Verine smrti režiser Boro Drašković.

Bonus video:

00:00

Viral - Mali iz Lepih sela

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.