ŽENE, DANAS OBAVEZNO ISPOŠTUJTE OVAJ OBIČAJ! Veruje se da ćete uz pomoć ovih kuglica saznati ime budućeg
Bogojavljenje, Foto: Profimedia

običaj

ŽENE, DANAS OBAVEZNO ISPOŠTUJTE OVAJ OBIČAJ! Veruje se da ćete uz pomoć ovih kuglica saznati ime budućeg

Narodno verovanje kaže da se u noći između 18. i 19. januara otvara nebo, i da tada, gledajući u nebesa, treba uz molitvu izgovoriti svoju želju, koju će Bog uslišiti

Objavljeno: 09:15h

Bogojavljenje, koje se u pravoslavnoj crkvi obeležava 19. januara, ubraja se među najveće hrišćanske praznike, a uobičajeno je da se na taj dan vernici pozdravljaju sa: “Bog se javi” i otpozdravljaju sa “Vaistinu se javi”.

Ovaj praznik predstavlja dan kada je Isus Hristos kršten u reci Jordan od strane Jovana Krstitelja.

Prema Bibliji, odmah po krštenju, koje je obavljeno porinjanjem u vodu tri puta, nebesa su se otvorila, i iz njih se začuo glas Boga Oca koji je obznanio prisutnima da Isus zaista jeste njegov sin. Prema predanju, u tom momentu je na Isusovo rame sleteo Sveti Duh u obličju goluba, pa Bogojavljenje predstavlja i dan kada se Bog prikazao u sva tri svoja lica.

1 / 3 Foto: Profimedia

Postoji jedan devojački običaj koji nalaže da devojke od testa naprave četiri kuglice. U tri kuglice treba da stvae po jedan papirić na kom je ispisano ime momka koji im se dopada, a da jednu ostave potpuno praznu.

Kuglice treba da se kuvaju dok jedna ne ispliva. Ime koje se nalazi u kuglici koja je prva isplivala, predstavlja momka koji je devojci suđen, a ako ispliva ona u kojoj nema imena, verovanje kaže da ta devojka još uvek nije upoznala svoju najveću ljubav.

Ljudi veruju i da vreme na Bogojavljenje pokazuje i kakvo će vreme biti tokom godine. Ukoliko na taj dan pada sneg i bude hladno, cela godina će biti rodna. Nasuprot tome, ako je vreme vedro, godina će biti sušna.

Kiša na Bogojavljenje, prema verovanju, predviđa poplave u toku godine.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.