KAO METAK SU: Ovih 5 rasa PASA su NAJBRŽE!
Ilustracija, Foto: Profimedia

VAU!

KAO METAK SU: Ovih 5 rasa PASA su NAJBRŽE!

Čik pokušajte da ih stignete!

Objavljeno:

Sigurni smo da znate nekoliko rasa koje brzo trče, ali znate li koje su najbrže na svetu? Verujemo da će vas neke kuce s ove liste i iznenaditi.

1.Veliki engleski hrt

72 km/h dostiže brzinu ovaj pas.

Hrt, Engleski hrt, Pas
foto: Printscreen/Youtube/ Petplan UK

Ubedljivo je najbrži pas na svetu, što i ne čudi kada se zna da je ova rasa odgajana kako bi gonila zečeve, lisice i jelene. Kasnije, veoma popularne trke pasa dodatno su doprinele povećanju njihove brzine i selektivnom uzgoju da bi postali najbrži na svetu.

2. Saluki

68 km/h dostiže u trku

Još jedan hrt našao se na ovoj listi. Saluki je inače jedna od najstarijih rasa pasa na svetu i veruje se da je zemljom hodala (i trčala) još pre 4.000 godina!

3. Avganistanski hrt

64 km/h iznosi brzina njihovog sprinta

Ovaj prelepi pas je u rodnom Avganistanu uzgajan kako bi pomagao lovcima u visokim planinama i surovim pustinjskim predelima. Njegovo dugo i gusto krzno pomaže im da sačuvaju toplotu, te mogu da žive u veoma surovim, hladnim predelima. Izrazito su inteligentni i svojeglavi te se ne preporučuju osobama koje ranije nisu imale pse, jer njihovo treniranje može biti izazov.

4. Vižla

64 km/h iznosi njihova maksimalna brzina

Mađarski pas deli treće mesto na ovoj listi sa avganistanskim hrtom, jer u trku dostižu istu brzinu. U svojoj rodnoj zemlji ova rasa nastala je kao vrsni pomoćnik lovcima koji podjednako dobro otkriva gde su životinje i donosi ih nakon lova pred noge vlasniku (lovcu).

5. Džek rasel terijer

61 km/h brzina je ovih pasa u punom trku

Ova rasa na listi najbržih verovatno vas je iznenadila, jer iako svi znaju da su ovi preslatki psići energični i da visoko skaču, mnogima je nepoznanica da i brzo trče. U odnosu na druge pse sa liste, ova rasa je relativno novijeg datuma i nastala je kao neprikosnoveni gonič lisica.

Bonus video:

39:16

USIJANJE 01.12.2021.

(Espreso/Pet magazine)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.