SALATA SE ZOVE RUSKA, A NIJE JE IZMISLIO RUS: Bićete VEOMA IZNENAĐENI kada vidite kako je NASTALA I DOBILA IME!
Ruska salata, Foto: Profimedia

RETKO KO OVO ZNA

SALATA SE ZOVE RUSKA, A NIJE JE IZMISLIO RUS: Bićete VEOMA IZNENAĐENI kada vidite kako je NASTALA I DOBILA IME!

Najranija publikacija recepta za rusku salatu bila je tek 31. marta 1894. godine u časopisu „Naša hrana“

Objavljeno: 20:33h

Vrlo je zanimljivo da je u nekim jezicima ova salata poznata kao „RUSKA SALATA“ ( srpskom, italijanskom, francuskom, španskom, makedonskom, bugarskom itd.), a u nekim jezicima kao „SALATA OLIVIJE“( ruskom, ukrajinskom, nemačkom, engleskom…).

Zbog čega?

Salata Olivije nazvana je tako po njenom osnivaču Lusijenu Olivijeu. Bio je ruski kuvar belgijskog ili francuskog porekla. Olivije je bio vlasnik restorana francuske, tačnije pariške kuhinje u Moskvi. Restoran se zvao „Ermitaž“ i bio je jedan od najboljih u to vreme. Istorija kaže da je ruska salata nastala tako što je Olivije 1860. godine poslužio goste salatom koja je ubrzo postala zaštitni znak restorana, a mnogo godina kasnije postala je i neizostavni recept svih poznatih kuvara sveta.

Način pripreme je bio strogo čuvana tajna. Olivije je recept skrivao iako su osnovni sastojci bili poznati. Koliko god su se gurmani tog vremena trudili da ga precizno iskopiraju -nije im polazilo za rukom. Olivijeov recept ostao je kao neka vrsta legende.

Najranija publikacija recepta za rusku salatu bila je tek 31. marta 1894. godine u časopisu „Naša hrana“.

Prvobitna verzija ruske salate potpuno se razlikovala od naše današnje. Prema originalnom receptu sastojci ruske salate bili su: teleći jezik, kavijar, zelena salata, komadići jastoga i kapra, kornišoni, tvrdo kuvana jaja i zrnca soje. Preliv od majoneza bio je posebna kombinacija provansalskog maslinovog ulja, senfa i vinskog sirćeta. Tačan recept ovog preliva ostao je nepoznat.

Od sovjetskog vremena recept za pripremu ruske salate se mnogo promenio, skupi sastojci su zamenjeni jeftinijim i pristupačnijim. Sada standardna ruska salata sadrži: kuvani krompir, kuvanu šargarepu, kobasicu(bareno meso ili šunku ), tvrdo kuvana jaja, kisele krastavce, grašak, mirođiju i majonez.

Interesantno: najveća ruska salata bila je napravljena u Orenburgu ( Rusija ), u decembru 2012. godine. Teška je bila 1841 kilogram, a za pripremu je bilo potrebno 220 kilograma krompira, 80 kilograma šargarepe, 180 kilograma krastavaca, 500 kilograma kobasice, 5040 jaja, 136 kilograma graška, 260 litara majoneza…

Kada kažemo Nova godina-koja je prva asocijacija?

Naravno, ruska salata već dugo je zaštitni znak Nove godine. Možda će neko poželeti da isproba originalni Olivijeov recept…Prijatno!

(Espreso / Mogi)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.